AniCura organiseert allereerste bloeddonorrekruteringsdag voor honden en katten

Zaventem, 14 juni 2023 - AniCura, een vooraanstaand Europees netwerk van dierenklinieken, organiseert vandaag, op wereldbloeddonordag, de allereerste bloeddonorrekruteringsdag voor honden en katten in België. De AniCura-locaties Plantijn in Berchem, Hond en Kat in Deinze en Du Château in Gembloux stellen die dag hun deuren open voor honden en katten met als doel te onderzoeken of zij geschikt zijn om bloeddonor te worden. Het initiatief komt er in samenwerking met de Animal Blood Bank Benelux (ABB) en is letterlijk van levensbelang om meer dierenlevens te kunnen redden.

Groot tekort aan dierlijk bloed

“Net zoals bij mensen is er bij dieren een groot tekort aan donorbloed”, aldus Jolien Godde, dierenartsassistente bij AniCura Dierenartsenpraktijk Plantijn.

“Momenteel levert de bloedbank ABB in België gemiddeld slechts 40 bloedproducten per maand voor dieren in nood. In Portugal, een land met ongeveer evenveel honden en katten als België, worden maandelijks maar liefst 600 bloedproducten verbruikt."
- Jolien Godde, Dierenartsassistente bij AniCura Dierenartsenpraktijk Plantijn

Als je daarbij optelt dat rode bloedcellen ook een beperkte houdbaarheidsdatum hebben van 5 weken, dan is het duidelijk dat we het aantal bloeddonoren in België gevoelig moeten opkrikken.” Daarom blijft het niet alleen bij deze eenmalige actie om mogelijke bloeddonoren te werven, maar gaat AniCura een nauwere samenwerking aan met de bloedbank op lange termijn. De AniCura-locaties Plantijn en Hond en Kat, die al als distributiecentra fungeren, zullen voortaan twee keer per jaar een bloeddonatiecentrum worden voor de bloedbank. Hierbij stellen zij hun infrastructuur ter beschikking aan de bloedbank om de donaties uit te voeren. “De veiligheid van het gedoneerd bloed en de donoren zijn onze prioriteit. We zijn dan ook heel blij dat we gebruik kunnen maken van de infrastructuur van AniCura waar de hygiëneregels heel strikt zijn”, aldus Kris Gommeren, mede-oprichter van de ABB.

Het verschil tussen leven en dood

“Bloedtransfusies maken in heel wat gevallen het verschil tussen leven en dood. Ze worden ingezet bij bloedarmoede veroorzaakt door onder andere auto-immuunziekten of bloedingen tijden een operatie of na een ongeval. Zo verhogen ze de kans op overleving tot 25% bij dieren die ratten-of muizenvergif aten en tot 60% bij honden met bloedarmoede veroorzaakt door het eigen immuunsysteem.”

Bewustzijn creëren

“Met de bloeddonorrekruteringsdag voor honden en katten willen we het belang van bloeddonatie onderstrepen en bewustwording creëren bij zowel de baasjes als bij dierenartsen. We roepen huisdiereigenaren op om hun geliefde viervoeters aan te melden als potentiële bloeddonoren bij de ABB. In tegenstelling tot sommige dierenklinieken die zelf bloed inzamelen enkel voor hun eigen patiënten, stelt de bloedbank het bloed ook ter beschikking van andere dierenartsen zodat er minder verspilling is en meer dierenartsen gebruik kunnen maken van deze producten om patiënten te helpen.

Daarenboven worden alle bloedproducten zorgvuldig gescreend om overdraagbare ziekten, waardoor de veiligheid van de producten ook veel beter gegarandeerd kan worden. Tegelijkertijd willen we de aandacht van dierenartsen vestigen op de mogelijkheid om patiënten via bloedtransfusie te helpen door bij ABB bloedproducten te bestellen die de volgende dag of in noodgevallen dezelfde dag ter plaatse kunnen zijn. Dierenartsen hoeven dus niet noodzakelijk een eigen voorraad bloed aan te houden”, besluit Jolien Godde.


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft. 

Neem contact op met