Bloeddonoren voor honden en katten gezocht

Bloeddonatie bij een hond
Bloeddonatie bij een hond

Brussel, 13 juni 2024 – Morgen is Wereld Bloeddonordag en roept AniCura, een vooraanstaand Europees netwerk van dierenklinieken, voor het tweede jaar op rij baasjes op om hun huisdier als bloeddonor aan te melden. Want net zoals bij mensen, is er ook bij dieren een groot tekort aan donorbloed. Bloedtransfusies kunnen het herstel van een huisdier bevorderen, hen helpen een operatie te doorstaan en de effectiviteit van medicijnen vergroten.

Tot 13 verschillende bloedgroepen

Mensen hebben vier bloedgroepen: A, B, O of AB. Ook bij dieren zijn er verschillende bloedgroepen. Katten hebben er drie: A, B en AB, waarbij de meeste katten type A hebben en bloedgroep AB het minst voorkomt. Paarden hebben acht types (A, C, D, K, P, Q, U en T) en runderen hebben er elf (A, B, C, F, J, L, M, R, S, T en Z). Honden spannen de kroon met minstens dertien bloedgroepen.

“Net als bij mensen moeten de bloedgroepen bij dieren tijdens een transfusie exact overeenkomen, vooral vanaf de tweede bloedtransfusie van een huisdier”, aldus Thijs De Schuyter, Praktijkmanager bij AniCura Dierenartsenpraktijk Plantijn. “Bloedtransfusies kunnen vaak het verschil maken tussen leven en dood. Ze worden gebruikt bij bloedarmoede door auto-immuunziekten of bloedingen tijdens een operatie of na een ongeval. Ze verhogen de overlevingskans tot 25% bij dieren die ratten- of muizenvergif hebben gegeten en tot 60% bij honden met bloedarmoede door hun eigen immuunsysteem."

Groot tekort aan dierlijk bloed

Net zoals bij mensen is er bij dieren een groot tekort aan donorbloed. Vorig jaar ging AniCura een nauwe samenwerking aan met Animal Blood Bank Benelux (ABB). De AniCura Dierenklinieken Plantijn in Antwerpen en Hond en Kat in Deinze fungeren als distributiecentra en worden twee keer per jaar een bloeddonatiecentrum voor de bloedbank. Hierbij stellen zij hun infrastructuur ter beschikking aan de bloedbank voor het uitvoeren van donaties.

“Op Wereldbloeddonordag willen we het belang van bloeddonatie bij huisdieren onderstrepen en bewustwording creëren bij zowel de baasjes als de dierenartsen”, aldus Thijs De Schuyter. “We roepen huisdiereigenaren op om hun geliefde viervoeters aan te melden als potentiële bloeddonoren. Tegelijkertijd willen we de aandacht van dierenartsen vestigen op de mogelijkheid om patiënten via bloedtransfusie te helpen. Bloed van de bloedbank is de volgende dag of in noodgevallen dezelfde dag ter plaatse.”

Hoe kan jouw huisdier bloed doneren? 

Niet elk huisdier mag zomaar bloed doneren. Bij honden en katten hangt dit af van verschillende factoren. Een bloedtransfusie kan je viervoeter helpen voldoende te herstellen om een operatie te ondergaan of om medicatie effectief te laten werken. Een hond of kat kan bloed doneren als hij of zij:

  • gezond is
  • minimaal één en maximaal acht jaar oud is
  • je hond meer dan 25 kg weegt en je kat meer dan 4kg weegt
  • volledig is ingeënt en minimaal elke drie maanden behandeld wordt tegen vlooien en teken
  • je kat gesteriliseerd of gecastreerd is
  • je hond een rustig en meegaand karakter heeft
  • geen rauw vlees-dieet (BARF) volgt
  • nog nooit een bloedtransfusie heeft gehad
  • nog nooit in het buitenland is geweest

Als eigenaar krijg je bij een donatie waardevolle gezondheidsinformatie over je huisdier. Voorafgaand aan de donatie ondergaat je huisdier een gratis lichamelijk check en bloedonderzoek om te bepalen of het geschikt is als donor, inclusief de bloedgroep. De AniCura-dierenklinieken bieden een veilige en comfortabele omgeving, met hoogopgeleide professionals die de procedure zo stressvrij mogelijk maken voor je huisdier.

Voor meer informatie over hoe u uw huisdier kunt aanmelden als bloeddonor, kunt u contact opnemen met uw plaatselijke AniCura-dierenkliniek of inschrijven op de website van AniCura:


Interview of een bloedafname voor bloedonderzoek in een kliniek bijwonen?

AniCura kan je helpen bij het vinden van een dierenarts voor een aanvullende toelichting over bloedtransfusies bij dieren of we kunnen ook een voorbereidende bloedafnamevan een dier inplannen om in beeld te bengen.

Extra informatiebronnen:

Afbeeldingen

Onderstaande beelden zijn te gebruiken met vermelding van Copyright AniCura. Je kan ze downloaden door erop te klikken.

 

Perscontact:

Delphine Van Hoecke

Delphine Van Hoecke

PR Consultant, Loud and Clear

Lilian Doets

Lilian Doets

Communications Manager Anicura BeNe, Anicura

Over AniCura

AniCura is een familie van gerenommeerde dierenklinieken en dierenartsenpraktijken gespecialiseerd in diergeneeskundige zorg voor huisdieren. Geboren uit het idee dat het delen van middelen kansen biedt voor betere diergeneeskundige zorg, werd het bedrijf in 2011 opgericht als de eerste fusie van dierenklinieken voor kleine huisdieren in Scandinavië. Tegenwoordig is AniCura een rolmodel binnen gespecialiseerde diergeneeskundige zorg en een gewaardeerde partner voor eigenaren van huisdieren en verwijzende dierenartsen in heel Europa. 

AniCura biedt een breed scala aan hoogwaardige medische diensten op het gebied van preventieve en basisgezondheidszorg, evenals geavanceerde diagnostiek, interne geneeskunde, intensieve zorgen, chirurgie en orthopedie. AniCura biedt ook revalidatie, fysiotherapie en voedingsadviezen en biedt aangepaste huisdiervoeding en verzorgingsproducten aan. 

AniCura biedt moderne, hoogwaardige diergeneeskundige zorg voor huisdieren op meer dan 450 Europese locaties en creëert gemoedsrust voor eigenaren van huisdieren door uitstekende infrastructuur en patiëntveiligheid. Jaarlijks verzorgen de 11.000 gepassioneerde diergeneeskundige professionals van AniCura 4,5 miljoen huisdierpatiënten. AniCura is een vertrouwd opleidings- en verwijzingsorgaan. 

Sinds 2018 maakt AniCura deel uit van Mars Veterinary Health, een familiebedrijf gericht op diergeneeskundige zorg.

Bezoek onze website www.anicuragroup.com voor informatie over hoe AniCura werkt aan de toekomst van diergeneeskundige zorg. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft. 

Neem contact op met