Maand van de gebitsverzorging voor huisdieren.

Honden en katten laten tandpijn niet altijd zien.

Zaventem, 1 februari 2023 - Februari is de maand van de gebitsverzorging voor huisdieren. Bij honden en katten heeft maar liefst 80% een gebitsprobleem of -ziekte. Bij katten is dat zelfs de nummer één aandoening. AniCura, een vooraanstaand Europees netwerk van dierenklinieken, vraagt baasjes om aandacht te hebben voor het gebit van hun dier. Tandproblemen zijn naast artrose, zenuwstelselschade en tumoren één van de belangrijkste oorzaken van chronische pijn. Vaak worden tandproblemen pas laat opgemerkt omdat dieren die niet altijd laten merken. Goed poetsen kan tandproblemen voorkomen en helpen om tandpijn snel op te sporen. Daarnaast is een jaarlijkse controle van het gebit aangeraden om eventueel onderliggende problemen tijdig op te merken en te behandelen.

Tandpijn is te voorkomen

Tandproblemen staat in de top vier van belangrijkste oorzaken van chronische pijn bij huisdieren. Naast pijn kunnen ze ook grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en verder evolueren in een vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis), een mogelijke botontsteking of -infectie (osteitis of osteomyelitis), het afbrokkelen van tanden (resorptie) en abcessen. Deze aandoeningen kunnen lange tijd pijn veroorzaken voordat symptomen zichtbaar worden.

Dieren tonen die pijn niet altijd en behouden ook lang hun eetlust doordat ze de aangetaste tand(en) niet meer gebruiken of hun brokken gewoon doorslikken zonder te kauwen. Echter, in tegenstelling tot andere oorzaken van chronische pijn zijn tandproblemen bij huisdieren makkelijk te voorkomen, te behandelen en te genezen.

Goede poetsgewoonte

Thuis de tanden poetsen kan deze tandziektes sterk afremmen en vooral: baasjes weten zo heel snel wanneer hun dier pijn begint te krijgen. Toch poetst 43% van Belgische honden- en katteneigenaren de tanden niet omdat hun dier dit niet toelaat. Het is dus belangrijk om dieren vanaf het begin goede poetsgewoonten aan te leren. Tips hierbij zijn rustig opbouwen, aangepaste tandenborstels, een lekkere hondentandpasta gebruiken bij honden en dieren belonen bij het zien van de tandenborstel en na elke stap van een poetsbeurt. Een poetsbeurt hoeft op zich niet lang te duren om bij te dragen tot een gezond gebit. 

Jaarlijks naar de “tandarts”

Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole kijken dierenartsen naar zichtbare beschadigingen zoals tandsteen, tandvleesverkleuring, terugtrekkend tandvlees en beweeglijkheid van de tanden. De volledige omvang van een tandziekte kan echter alleen worden ingeschat door het maken van röntgenfoto's en het onderzoeken van de tanden na het verwijderen van de tandsteen. Bij dieren gebeurt dat onder algemene verdoving. Om tandpijn te vermijden, is net zoals mensen jaarlijks naar de tandarts gaan, ook voor huisdieren een jaarlijkse check aangeraden.


Klik op de onderstaande afbeeldingen om ze te downloaden

Over AniCura

AniCura is een familie van gerenommeerde dierenklinieken en dierenartsenpraktijken gespecialiseerd in diergeneeskundige zorg voor huisdieren. Geboren uit het idee dat het delen van middelen kansen biedt voor betere diergeneeskundige zorg, werd het bedrijf in 2011 opgericht als de eerste fusie van dierenklinieken voor kleine huisdieren in Scandinavië. Tegenwoordig is AniCura een rolmodel binnen gespecialiseerde diergeneeskundige zorg en een gewaardeerde partner voor eigenaren van huisdieren en verwijzende dierenartsen in heel Europa. 

AniCura biedt een breed scala aan hoogwaardige medische diensten op het gebied van preventieve en basisgezondheidszorg, evenals geavanceerde diagnostiek, interne geneeskunde, intensieve zorgen, chirurgie en orthopedie. AniCura biedt ook revalidatie, fysiotherapie en voedingsadviezen en biedt aangepaste huisdiervoeding en verzorgingsproducten aan. 

AniCura biedt moderne, hoogwaardige diergeneeskundige zorg voor huisdieren op meer dan 450 Europese locaties en creëert gemoedsrust voor eigenaren van huisdieren door uitstekende infrastructuur en patiëntveiligheid. Jaarlijks verzorgen de 11.000 gepassioneerde diergeneeskundige professionals van AniCura 3,6 miljoen huisdierpatiënten. AniCura is een vertrouwd opleidings- en verwijzingsorgaan. 

Sinds 2018 maakt AniCura deel uit van Mars Veterinary Health, een familiebedrijf gericht op diergeneeskundige zorg.

Bezoek onze website www.anicuragroup.com voor informatie over hoe AniCura werkt aan de toekomst van diergeneeskundige zorg. 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft.