Eerste Vlaams distributiecentrum voor dierenbloedbank

Dierenartsen kunnen nu ook bloed verkrijgen bij Antwerpse AniCura Dierenartsenpraktijk Plantijn

Antwerpen (Deurne), 21 november 2022 – Net zoals bij mensen, kan een bloedtransfusie bij dieren hun leven redden. In België voert een grote dierenkliniek jaarlijks tot 400 transfusies uit. Via de recent opgerichte Animal Blood Bank Benelux kunnen Belgische dierenartsen bloedproducten bestellen, maar tot voor kort hadden zij slechts één distributiecentrum in Luik. In Vlaanderen was er nog geen distributiecentrum waar dierenartsen bloed konden verkrijgen. AniCura Dierenartsenpraktijk Plantijn neemt nu als eerste praktijk in Vlaanderen de taak op zich. Dankzij de centrale ligging in Antwerpen kunnen ze makkelijk dierenklinieken in heel Vlaanderen bedienen. Vlaamse dierenartsen hoeven dus niet langer een eigen bloedvoorraad aan te leggen met het risico dat die vervalt voordat ze hem kunnen inzetten. Ze kunnen voortaan meer vraaggericht werken. Daarnaast is door de kortere afstand en reistijd het gevaar dat het bloed te laat komt in dringende gevallen ook sterk gedaald.

Meer dierenlevens redden

“We zijn heel dankbaar dat onze praktijk de belangrijke taak van distributiecentrum mag vervullen en zo donorbloed makkelijker en sneller tot bij de Vlaamse dierenartsen en huisdieren kan brengen”, vertelt Thijs De Schuyter, dierenarts-praktijk manager van AniCura Dierenartsenpraktijk Plantijn.

“Bloedtransfusies kunnen in heel wat gevallen het verschil maken tussen leven en dood. Ze worden ingezet bij onder andere auto-immuunziekten, bloedarmoede en bloedingen tijden een operatie of na een ongeval. Zo verhogen ze de kans op overleving tot 25% bij dieren die ratten-of muizengif aten en tot 60% bij honden met bloedarmoede veroorzaakt door het eigen immuunsysteem.”

Thijs De Schuyter, Dierenarts- praktijk manager AniCura Dierenartsenpraktijk Plantijn

Bij AniCura Dierenkliniek Het Binnenhof in Beerse redden ze onlangs een tweejarige kater met bloedvoorraad van bij Plantijn. “De kat werd door de eigen dierenarts doorgestuurd naar de collega’s van Het Binnenhof nadat uit bloedonderzoek bleek dat het aantal rode bloedcellen heel laag was”, aldus Thijs De Schuyter. “Verder onderzoek toonde aan dat de kat aan bloedarmoede veroorzaakt door het eigen immuunsysteem (immuungemedieerde hemolytische anemie) leed. Dat is heel zeldzaam bij katten. Er werd een behandeling opgestart en bloed gegeven ter ondersteuning van deze behandeling. Zo kreeg Cesar de tijd om tegen de ziekte te vechten. Anders was er 40% kans dat de kat zou overlijden. Ondertussen gaat het beter met kater Cesar en lijkt hij voor de eigenaars al weer helemaal de oude.”

Minder verspilling van donorbloed

Aangezien bloedproducten een beperkte houdbaarheid hebben, zoeken bloedbanken voortdurend nieuwe donoren om een tekort aan bloed te voorkomen. “Nu er een distributiecentrum dichter in de buurt is, hoeven de Vlaamse AniCura dierenklinieken niet langer elk afzonderlijk een voorraad aan te leggen met het risico dat die vervalt. Zo proberen we bij te dragen aan minder verspilling en tekorten aan donorbloed”, vertelt Thijs De Schuyter. “We zijn nu enkele weken gestart en leverden al bloed aan verschillende AniCura dierenklinieken. Maar ook andere dierenartsen met spoedgevallen kunnen hier terecht. We willen het proces zo snel mogelijk optimaliseren zodat alle Vlaamse dierenartsen hier voor elke patiënt terecht kunnen.”


Klik op de onderstaande afbeeldingen om ze te downloaden

 

Over AniCura

AniCura is een familie van gerenommeerde dierenklinieken en dierenartsenpraktijken gespecialiseerd in diergeneeskundige zorg voor huisdieren. Geboren uit het idee dat het delen van middelen kansen biedt voor betere diergeneeskundige zorg, werd het bedrijf in 2011 opgericht als de eerste fusie van dierenklinieken voor kleine huisdieren in Scandinavië. Tegenwoordig is AniCura een rolmodel binnen gespecialiseerde diergeneeskundige zorg en een gewaardeerde partner voor eigenaren van huisdieren en verwijzende dierenartsen in heel Europa. 

AniCura biedt een breed scala aan hoogwaardige medische diensten op het gebied van preventieve en basisgezondheidszorg, evenals geavanceerde diagnostiek, interne geneeskunde, intensieve zorgen, chirurgie en orthopedie. AniCura biedt ook revalidatie, fysiotherapie en voedingsadviezen en biedt aangepaste huisdiervoeding en verzorgingsproducten aan. 

AniCura biedt moderne, hoogwaardige diergeneeskundige zorg voor huisdieren op meer dan 450 Europese locaties en creëert gemoedsrust voor eigenaren van huisdieren door uitstekende infrastructuur en patiëntveiligheid. Jaarlijks verzorgen de 11.000 gepassioneerde diergeneeskundige professionals van AniCura 3,6 miljoen huisdierpatiënten. AniCura is een vertrouwd opleidings- en verwijzingsorgaan. 

Sinds 2018 maakt AniCura deel uit van Mars Veterinary Health, een familiebedrijf gericht op diergeneeskundige zorg.

Bezoek onze website www.anicuragroup.com voor informatie over hoe AniCura werkt aan de toekomst van diergeneeskundige zorg. 

Over ABB

Animal Blood Bank Benelux (ABB) is opgericht in 2022 en maakt deel uit van de groep Banco de Sangue Animal (BSA) die naast de Benelux ook actief is in Portugal en Spanje. ABB heeft als doel bloedproducten zoals rode bloedcellen of plasma van de hoogste standaard op de eenvoudigst mogelijke manier toegankelijk te maken voor praktijkdierenartsen, aan een voor eigenaars betaalbare prijs om samen zoveel mogelijk dieren te redden. Alle bloedproducten worden steeds getest op alle infectieuze agentia en ondergaan leukoreductie voor het verminderen van de kans op transfusiereacties en op overdraagbare aandoeningen. Voor meer informatie, om als dierenarts bloedproducten te bestellen of om je huisdier als donor te registreren, kijk op www.bsanimal.be. Heeft u als dierenarts bloed nodig voor een spoedgeval? Contacteer ons dan via telefoon +32 (0) 470 95 80 41.

 


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft.