Hondenbaasjes opgepast: Bescherm je hond tegen grasaren, pollen en oververhitting

Brussel, 23 mei 2024 - De komst van de prachtige lentedagen brengt naast mooie wandelingen in de natuur helaas ook een aantal gevaren en ongemakken voor onze trouwe viervoeters met zich mee. Heel wat honden ondervinden namelijk gezondheidsproblemen door hooikoorts, grasaren en oververhitting. In de lente hebben dierenartsen hun handen vol aan de zorg voor deze aandoeningen. AniCura, een Europees netwerk van dierenklinieken, wil baasjes informeren over hoe ze deze gevaren kunnen vermijden.

Hooikoorts bij honden

Vanaf deze maand kunnen honden last krijgen van hooikoorts. Door de bloeitijd kunnen pollenallergieën opspelen, wat zich uit in symptomen zoals krabben, likken, geïrriteerde ogen, niezen en een jeukende huid. Deze pollenallergie kan hun leven flink verstoren tijdens de bloeiperiodes. Symptomen kunnen verminderd worden door onder andere, een schone leefomgeving, je hond regelmatig wassen met hypoallergene shampoo en na elke wandeling de poten van je hond schoon maken om pollen te verwijderen.

Grasaren: klein maar gevaarlijk

Vanaf deze maand moeten hondenbaasjes ook waakzaam zijn voor grasaren. Deze schijnbaar onschuldige grassprieten hebben weerhaken die in de huid van de hond kunnen kruipen en ernstige ontstekingen kunnen veroorzaken. Eenmaal ingebed in de huid of in de neus, oren of oogleden van een hond, kunnen grasaren ernstige problemen veroorzaken. Met behulp van een speciaal tangetje kan je dierenarts de grasaar onder narcose verwijderen. Wees er snel bij want een grasaar komt alleen maar dieper in het lichaam van je dier vast te zitten. Vermijd problemen door na een wandeling de voeten en oren van je hond te controleren op grasaren. Mijd daarnaast dat je hond rondstapt en snuffelt in velden met grasaren en houd je eigen gras kort.

Gevaren van oververhitting

Oververhitting vormt bij honden een levensgevaarlijke situatie en treedt op wanneer hun lichaamstemperatuur hoger dan 40 graden is. Je kan oververhitting bij een hond opmerken door symptomen zoals hijgen, kwijlen, sloomheid en warme oren. Koel je hond bij oververhitting geleidelijk af met lauw water. Gebruik nooit koud water om shock tegen te gaan, wat een hartstilstand tot gevolg kan hebben. Voorkom oververhitting door aan het begin of het einde van de dag met je hond te gaan wandelen. Overdag houd je je dier beter uit de zon. Daarnaast laat je je hond beter nooit achter in de auto op een zonnige dag. Zelfs bij 20 graden is het in je auto binnen 10 minuten al 32 graden.

Heeft je hond last van een van deze aandoeningen of twijfel je? ​ Maak dan een afspraak bij je dierenarts voor de juiste diagnose, verzorging en behandeling.


Interview?

AniCura kan je helpen bij het vinden van een dierenarts voor een aanvullende toelichting over deze aandoeningen. Mogelijks kunnen we ook helpen bij het vinden van een baasje wiens dier hier last van ondervindt.

Extra informatiebronnen:

Afbeeldingen:

Onderstaande beelden zijn te gebruiken met vermelding van Copyright AniCura. Je kan ze downloaden door erop te klikken.

Perscontact:

Delphine Van Hoecke

Delphine Van Hoecke

PR Consultant, Loud and Clear

Lilian Doets

Lilian Doets

Communications Manager Anicura BeNe, Anicura

Over AniCura

AniCura is een familie van gerenommeerde dierenklinieken en dierenartsenpraktijken gespecialiseerd in diergeneeskundige zorg voor huisdieren. Geboren uit het idee dat het delen van middelen kansen biedt voor betere diergeneeskundige zorg, werd het bedrijf in 2011 opgericht als de eerste fusie van dierenklinieken voor kleine huisdieren in Scandinavië. Tegenwoordig is AniCura een rolmodel binnen gespecialiseerde diergeneeskundige zorg en een gewaardeerde partner voor eigenaren van huisdieren en verwijzende dierenartsen in heel Europa. 

AniCura biedt een breed scala aan hoogwaardige medische diensten op het gebied van preventieve en basisgezondheidszorg, evenals geavanceerde diagnostiek, interne geneeskunde, intensieve zorgen, chirurgie en orthopedie. AniCura biedt ook revalidatie, fysiotherapie en voedingsadviezen en biedt aangepaste huisdiervoeding en verzorgingsproducten aan. 

AniCura biedt moderne, hoogwaardige diergeneeskundige zorg voor huisdieren op meer dan 450 Europese locaties en creëert gemoedsrust voor eigenaren van huisdieren door uitstekende infrastructuur en patiëntveiligheid. Jaarlijks verzorgen de 11.000 gepassioneerde diergeneeskundige professionals van AniCura 4,5 miljoen huisdierpatiënten. AniCura is een vertrouwd opleidings- en verwijzingsorgaan. 

Sinds 2018 maakt AniCura deel uit van Mars Veterinary Health, een familiebedrijf gericht op diergeneeskundige zorg.

Bezoek onze website www.anicuragroup.com voor informatie over hoe AniCura werkt aan de toekomst van diergeneeskundige zorg. 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft.