Katten en honden worden steeds ouder

Brussel, 28 maart 2024 - Katten en honden leven steeds langer en gezonder. Baasjes zien hun huisdier meer en meer als een volwaardig lid van het gezin en willen de beste zorg voor hun dier, ook als deze oud is. De diergeneeskunde heeft zich de afgelopen jaren dan ook sterk ontwikkeld en er is ook steeds meer mogelijk om de steeds ouder wordende huisdieren te ondersteunen zodat ze zo lang mogelijk gezond blijven[1]. Dierenartsen wijzen op enkele aandachtspunten om huisdieren langer gezond te houden.

Voorkomen is beter dan genezen

Oudere dieren lopen een groter risico op het ontwikkelen van leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen, zoals gebitsproblemen, darm-en huidproblemen, artrose, hartaandoeningen, diabetes, tumoren en hoge bloeddruk. Omdat dieren heel goed zijn in het verbergen van pijn, gaan deze problemen soms lang onopgemerkt voorbij. Zo lijdt 50% van de oudere honden aan minstens één ziekte en 90% van de senior katten aan tandheelkundige problemen. Nochtans zijn deze aandoeningen makkelijk te detecteren met een gezondheidscontrole bij de dierenarts. Dierenartsen kunnen deze ziektes ook steeds beter behandelen en de oudere dieren langer gezond houden.

”Ouderdom is geen ziekte. Als je tijdig de behandeling start, voorkom je dat een aandoening verder ontwikkelt en grotere problemen veroorzaakt. Dat is niet alleen beter voor het welzijn van het dier, maar in veel gevallen ook nog eens voor de portemonnee. Een kat met ontstoken tandvlees hoeft niet met pijn oud te worden. De tanden of kiezen kunnen worden getrokken. Een hond met een hernia hoeft niet meer per definitie in te slapen, maar kan na een herniaoperatie nog een aantal jaren spelen en rennen in het bos. Een dier met artrose kan met pijnmedicatie zijn laatste jaren nog pijnvrij bewegen. Ook fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen. Wij helpen vaak dieren met hun revalidatie na een operatie of om fit te blijven. Zo organiseren we ook af en toe seniorzwemmen voor honden om op een minder belastende manier toch fit te blijven.” ​

Pieter Van Acker, Dierenarts bij AniCura Anthemis

Aangepaste zorg thuis 

Naast een regelmatige check bij de dierenarts, kunnen baasjes thuis ook aanpassingen doen die het leven van hun senior dier zo aangenaam mogelijk maken. Pieter Van Acker: “Veel oude honden hebben gewrichtspijn. Plaats daarom een helling zodat ze makkelijker op de bank of in de auto kunnen klimmen. Een verwarmingsmat is ook perfect als zachte en warme rustplek. Gladde oppervlakken zoals de vloer of badkuip, bedek je best met een vloerkleed om te vermijden dat ze uitglijden.

Wat oudere katten betreft, kunnen zij zichzelf vaak minder goed schoonhouden. Help ze met een dagelijkse borstelbeurt om klitten en matten te voorkomen. Ook katten hebben vaak gewrichtspijn. Help hen door een uitsnede of onderdelen weg te halen bij de kattenbak om zo de instap te verlagen en zorg voor een opstapje naar hun favoriete rustplekje of stoel. Zorg dat het voer bij de leeftijd van uw kat past zodat ze de juiste balans van energie en calorieën binnenkrijgt. Een dierenarts kan ook adviseren over de beste voeding voor uw dier.”


[1] De informatie in deze nieuwe release en campagne is afkomstig uit een grote verscheidenheid aan bronnen, bijvoorbeeld verschillende gesyndiceerde marktrapporten van gevestigde aanbieders zoals Mintel of Euromonitor, en gepubliceerde rapporten van handelsverenigingen zoals American Pet Products Association, inclusief verkoopauditgegevens en rapporten van bedrijven zoals Nielsen. Op maat gemaakte onderzoeksrapporten en onderzoeken in opdracht van Mars Petcare en Royal Canin; Waltham Nutritional Research Group, Bevolkingsgegevens: Mars Petcare 2016, Mars Pet Ownership Surveys uitgevoerd in 2012-2015 in 44 markten en Royal Canin Petflections en Veterinary Insights 2021.

Interview
Mocht u graag meer informatie wensen over de verzorging van senior dieren, dan bieden we u graag een interview aan met een van de AniCura-dierenartsen. Het is ook mogelijk om langs te gaan in de kliniek voor meer uitleg.

Beeldmateriaal
Klik op de onderstaande afbeeldingen om ze te downloaden. Deze zijn vrij te gebruiken met vermelding AniCura.

Perscontact:

Delphine Van Hoecke

Delphine Van Hoecke

PR Consultant, Loud and Clear

Lilian Doets

Lilian Doets

Communications Manager Anicura BeNe, Anicura

Over AniCura

AniCura is een familie van gerenommeerde dierenklinieken en dierenartsenpraktijken gespecialiseerd in diergeneeskundige zorg voor huisdieren. Geboren uit het idee dat het delen van middelen kansen biedt voor betere diergeneeskundige zorg, werd het bedrijf in 2011 opgericht als de eerste fusie van dierenklinieken voor kleine huisdieren in Scandinavië. Tegenwoordig is AniCura een rolmodel binnen gespecialiseerde diergeneeskundige zorg en een gewaardeerde partner voor eigenaren van huisdieren en verwijzende dierenartsen in heel Europa. 

AniCura biedt een breed scala aan hoogwaardige medische diensten op het gebied van preventieve en basisgezondheidszorg, evenals geavanceerde diagnostiek, interne geneeskunde, intensieve zorgen, chirurgie en orthopedie. AniCura biedt ook revalidatie, fysiotherapie en voedingsadviezen en biedt aangepaste huisdiervoeding en verzorgingsproducten aan. 

AniCura biedt moderne, hoogwaardige diergeneeskundige zorg voor huisdieren op meer dan 450 Europese locaties en creëert gemoedsrust voor eigenaren van huisdieren door uitstekende infrastructuur en patiëntveiligheid. Jaarlijks verzorgen de 11.000 gepassioneerde diergeneeskundige professionals van AniCura 4,5 miljoen huisdierpatiënten. AniCura is een vertrouwd opleidings- en verwijzingsorgaan. 

Sinds 2018 maakt AniCura deel uit van Mars Veterinary Health, een familiebedrijf gericht op diergeneeskundige zorg.

Bezoek onze website www.anicuragroup.com voor informatie over hoe AniCura werkt aan de toekomst van diergeneeskundige zorg. 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft. 

Neem contact op met