Katten overtreffen honden als populairste huisdieren in België

AniCura-onderzoek verrast op Internationale Kattendag 

Zaventem, 7 augustus 2023 – Morgen is het Internationale Kattendag. Ter ere daarvan deelt AniCura, een Europees vooraanstaand netwerk van dierenklinieken, enkele verrassende conclusies uit hun jaarlijks onderzoek bij Belgische baasjes. Zo stoot de kat de hond van zijn troon als populairste huisdier in België, met een verbluffende 60% van de respondenten die een kat heeft tegenover 52% met een hond. Hoewel het overgrote deel van de katten geschonken of gevonden wordt, beschouwt hun baasje hen, net zoals honden, als volwaardig familielid. ​ 

Twee derde van de katten zijn huiskatten 

Zowat de helft van de Belgische gezinnen heeft meer dan één huisdier. Het populairste huisdier, is de kat (60%), gevolgd door een hond (52%) en konijnen, vissen of vogels (telkens met 9%). Zo is België ongeveer 2,3 miljoen katten rijk. ​ 

In tegenstelling tot honden, die in 75% van de gevallen gekocht worden bij gespecialiseerde fokkers of professionals, worden katten voornamelijk geschonken (33%), gevonden (28%) of uit het asiel gehaald (18%). Gezien deze cijfers is het opmerkelijk dat twee op de drie (67%) katteneigenaren aangeeft dat hun dieren voornamelijk binnenkatten zijn. Dit benadrukt de belangrijke rol die de dieren spelen in het huishouden. Maar liefst 61% van de baasjes beschouwt hun kat dan ook als integraal lid van hun gezin. ​ 

Gezonde traktaties voor katten 

Volgens het onderzoek zijn kattensnoepjes de populairste traktatie voor katten (67%), gevolgd door kauwsticks (26%) en tafelrestjes (21%). Het is echter belangrijk om te matigen met deze snacks om het risico op overgewicht te vermijden. Een extra kilogram op de weegschaal lijkt voor mensen weinig maar voor een kat is dat procentueel gezien enorm. ​ 

Wil je je kat op de Internationale Kattendag toch extra verwennen? AniCura geeft enkele gezondere alternatieven waarmee baasjes hun geliefde huisdier kunnen trakteren én ze zijn nog eens lekker verfrissend ook: 

  • Zelfgemaakte ijslolly's met eetbare stokjes: Week natvoer of gewone brokjes en traktaties in water voordat je ze invriest. Leg deze heerlijke bevroren traktaties op een likmat of steek ze in een speeltje voor een leuke en verfrissende snack. Vergeet niet om bevroren traktaties onder water af te spoelen voordat je ze aan je huisdier geeft om tongverwondingen of spijsverteringsproblemen door temperatuurverschillen te voorkomen. 
  • Voeg variatie toe aan het dieet van je kat: Als je dier droogvoer gewend is, overweeg dan om natvoer in blik te introduceren. Deze zijn speciaal samengesteld voor de behoeften van je kat en zullen hem het gevoel geven dat hij geniet van de meest verrukkelijke verwennerij. 

Over de studie: Dit is de jaarlijkse Belgische studie van AniCura over de veterinaire gewoonten van eigenaren van kleine huisdieren. Voor deze studie werd in samenwerking met onderzoeksbureau Volt een representatieve groep van 600 eigenaren van kleine huisdieren geïnterviewd. 

Klik op de onderstaande afbeeldingen om ze te downloaden

Contact voor de pers

Delphine Van Hoecke

Delphine Van Hoecke

PR Consultant, Loud and Clear

 

Over AniCura

AniCura is een familie van gerenommeerde dierenklinieken en dierenartsenpraktijken gespecialiseerd in diergeneeskundige zorg voor huisdieren. Geboren uit het idee dat het delen van middelen kansen biedt voor betere diergeneeskundige zorg, werd het bedrijf in 2011 opgericht als de eerste fusie van dierenklinieken voor kleine huisdieren in Scandinavië. Tegenwoordig is AniCura een rolmodel binnen gespecialiseerde diergeneeskundige zorg en een gewaardeerde partner voor eigenaren van huisdieren en verwijzende dierenartsen in heel Europa. 

AniCura biedt een breed scala aan hoogwaardige medische diensten op het gebied van preventieve en basisgezondheidszorg, evenals geavanceerde diagnostiek, interne geneeskunde, intensieve zorgen, chirurgie en orthopedie. AniCura biedt ook revalidatie, fysiotherapie en voedingsadviezen en biedt aangepaste huisdiervoeding en verzorgingsproducten aan. 

AniCura biedt moderne, hoogwaardige diergeneeskundige zorg voor huisdieren op meer dan 450 Europese locaties en creëert gemoedsrust voor eigenaren van huisdieren door uitstekende infrastructuur en patiëntveiligheid. Jaarlijks verzorgen de 11.000 gepassioneerde diergeneeskundige professionals van AniCura 3,6 miljoen huisdierpatiënten. AniCura is een vertrouwd opleidings- en verwijzingsorgaan. 

Sinds 2018 maakt AniCura deel uit van Mars Veterinary Health, een familiebedrijf gericht op diergeneeskundige zorg.

Bezoek onze website www.anicuragroup.com voor informatie over hoe AniCura werkt aan de toekomst van diergeneeskundige zorg. 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft.