Ondernemende Belgen doneren unieke items voor natuurproject Retopia.

Tiany Kiriloff en Caroline Vercauteren eerste donateurs voor veiling van Go Forest.

Brussel, 21 maart 2023 – Vandaag, op de Internationale dag van het Bos, lanceert herbebossingsaccelerator Go Forest de volgende actie voor hun meerjarig project Retopia. Ze roepen ondernemende Belgen op om unieke items te doneren voor een grootschalige veiling op donderdag 1 juni in Panoramix by Callens in Waregem. Iedereen zal off- en online kunnen bieden op de gedoneerde stukken. De eerste donateurs zijn modegoeroe Tiany Kiriloff en onderneemster Caroline Vercauteren van BonMush. De komende maanden zijn de nieuwe donateurs en alle gedoneerde items te volgen op de sociale media en de website Retopia.world.

30 ondernemende Belgen, 30 unieke items

Go Forest mikt om te starten op 30 ondernemende Belgen om unieke items te verzamelen voor de veiling. De opbrengst gaat naar Retopia, een grootschalig project om het Atlantische Woud in Brazilië, de tweede long van onze aarde, aanzienlijk te herstellen. “Momenteel schiet er minder dan 15% van het oorspronkelijke woud meer over. Het is dus vijf na twaalf”, aldus Sarah Parent, CEO van Go Forest. “We zijn dan ook heel blij met onze nieuwe ‘Retopians’ Caroline Vercauteren en Tiany Kiriloff. We hopen de komende weken nog mooie namen toe te voegen en via hun netwerk zoveel mogelijk mensen te bereiken en warm te maken om ook te doneren en Retopian te worden. Iedereen kan doneren en deelnemen aan de veiling op 1 juni.”

Caroline Vercauteren, CEO van BonMush, was meteen gewonnen voor de veiling:

“Met BonMush wil ik een positieve impact maken op ons milieu en onze maatschappij. Het initiatief van Go Forest om het Atlantische Woud te herstellen, sluit daar perfect bij aan. Ik ben trots om als eerste een van mijn favoriete Céline handtassen te schenken. Samen kunnen we echt een verschil maken en een gezondere wereld creëren voor iedereen.”
- Caroline Vercauteren, CEO van BonMush

’s Werelds grootste veiling voor de natuur

Retopia is een partnership tussen Go Forest en klimaatadviesbureau South Pole. De komende maanden staan er nog heel wat activiteiten op de agenda die samen ’s werelds grootste veiling voor de natuur zullen vormen. Zo zal Retopian van het eerste uur en Belgisch ambassadeur, kunstenaar Arne Quinze, een reeks kunstveilingen organiseren met artiesten uit zijn netwerk. Elke avond gaat er één werk onder de hamer voorRetopia. Het project ligt Quinze na aan het hart: “Ik probeer mensen de schoonheid én diversiteit van de natuur te laten zien, zodat ze beseffen dat we alles moeten doen om haar te behouden. We moeten nu iets doen. Via Retopia wil ik onder ieders aandacht brengen dat de toekomst van onze planeet onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is. De natuur kent geen grenzen.” ​

Retopia: 8,18 miljoen hectare nieuwe bomen

Idealiter kan Go Forest 8,18 miljoen hectare nieuwe bomen aanplanten. Zo zou het Atlantische Woud groeien tot ongeveer 34% en als ‘hersteld’ beschouwd kunnen worden. “Laten we eerlijk zijn: onze ambities zijn enorm maar cruciaal om het Woud te redden”, zegt Sarah Parent. “Het belangrijkste doel van Retopia is het creëren van boscorridors die versnipperde gebieden met elkaar verbinden. Behoud van 30-40% van het bos op kritieke punten zou voldoende zijn om de overlevingskansen van bedreigde soorten te vergroten. We werken toe naar een ideale corridorkaart waarin het bos weer één wordt en de natuur weer vrij kan groeien, ten gunste van de plaatselijke bevolking, fauna en flora.”


Download onderstaande afbeeldingen door erop te klikken

Over de veiling

Aanmelden voor de Auction For Nature als donateur, koper of toeschouwer kan van 21 maart tot 20 mei 2023 via de website: https://goforest.be/auction-for-nature/

De veiling zelf gaat door op donderdag 1 juni om 18u.00 in Panoramix by Callens in Waregem. Inschrijvingen voor de veiling lopen tot en met 20 mei 2023. 

Meer info over Retopia

Volg de veilingitems en nieuwe Retopians via www.retopia.world of via Instagram @retopia.world. Iedereen kan ook bijdragen tot Retopia en Retopian worden via www.retopia.world

Waar gaan de donaties naartoe?

Bijna 70% van de donaties gaat rechtstreeks naar herbebossingsactiviteiten, ongeveer 15% gaat naar technologie voor transparantie en communicatie, en de resterende 15% dekt de overheadkosten, inclusief monitoringactiviteiten.

Contact voor de pers

Delphine Van Hoecke

Delphine Van Hoecke

PR Consultant, Loud and Clear

Over Go Forest
Go Forest is een jong bedrijf, opgericht door Sarah Parent & Antoine Geerinckx in 2020, met een boomplant- en planeetreddende missie. Het bedrijf werkt samen met structurele partners die al zo'n 15 jaar aan herbebossing werken. Go Forest organiseert projecten rond herbebossing, agrobosbouw en mangroveaanplanting in een 15-tal landen. Zij voorzien onze planeet dus niet alleen van nieuwe bomen, maar zorgen er ook voor dat de juiste bomen in de juiste regio's groeien en onderhouden worden. Op die manier ondersteunen de bomen lokale gemeenschappen in hun levensonderhoud en creëren ze extra banen. Go Forest maakt sinds februari 2022 deel uit van de South Pole groep

Over South Pole
Sinds 2006 ontwikkelt en implementeert South Pole uitgebreide emissiereductieprojecten en -strategieën die klimaatactie omzetten in zakelijke kansen op lange termijn voor bedrijven, overheden en organisaties over de hele wereld. Ze helpen bij het realiseren van diepgaande decarbonisatietrajecten in verschillende sectoren, gebaseerd op een grondig begrip van de klimaatrisico's en -kansen in specifieke sectoren, en op de hoogste emissiereductienormen. Zij hebben meer dan 700 klimaatprojecten in hun portefeuille, zijn actief op 6 continenten, met meer dan 1000 werknemers.

Over Arne Quinze
Arne Quinze is een Belgische hedendaagse kunstenaar, schilder en beeldhouwer. Zijn werk gaat van kleine tekeningen en schilderijen en middelgrote sculpturen tot massieve installaties. Quinze is geboren in België en woont en werkt momenteel in Sint-Martens-Latem, een stad in de buurt van de Belgische stad Gent. Zijn vroege carrière in de jaren tachtig was als graffitikunstenaar. Hij stelde altijd de rol van onze steden in vraag en begon zijn zoektocht om van steden openluchtmusea te maken. Zijn werk evolueerde snel van Street Art naar Public Art met terugkerende thema's als sociale interactie, verstedelijking en diversiteit.

Arne's wereld wordt gedreven door de kracht van de natuur. Sinds zijn geboorte in 1971 is de mens erin geslaagd een derde van de bestaande fauna en flora te vernietigen. Als kunstenaar beschouwt hij het als zijn plicht om met kunst op te roepen tot een beter evenwicht tussen cultuur en natuur door de prachtige kracht van de natuur en haar mooie kwetsbaarheid te tonen; hij probeert een gesprek op gang te brengen dat de manier waarop we over de natuur denken zal veranderen; hij inspireert samenlevingen om de natuur weer een plaats in ons leven te geven. Zijn tuin is zijn laboratorium van inspiratie geworden, waar hij en zijn team de dagelijkse evolutie van de natuur onderzoeken en proberen de betoverende diversiteit ervan vast te leggen, om ze terug te brengen in ons leven en onze steden.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft.