Smappee Smartstop opent eerste snellaadplein aan de kust in Oostende

Oostende, 10 juni 2024 – Smappee, het innovatieve cleantechbedrijf uit Kortrijk, opent vandaag zijn eerste Smartstop aan de kust, op de site van Lemahieu Group in Oostende. Dit gebeurde in het bijzijn van burgemeester Bart Tommelein. Het snellaadplein gebruikt uitsluitend lokale hernieuwbare energie, speelt in op variabele tarieven en stuurt de snelladers slim aan. Hierdoor kunnen EV-rijders snel, zorgeloos en voordelig laden met minimale klimaatimpact. Dankzij de slimme sturing kan het concept zelfs geplaatst worden op locaties waar een overbelasting van het net dreigt. De Smartstop bij Lemahieu Group in Oostende beschikt over zes snelladers van elk 240 kW, waardoor zowel inwoners, lokale werknemers als (dagjes)toeristen in nog geen 15 minuten snel kunnen laden voordat ze de snelweg opgaan.

100% Belgische innovatie, 100% groene energie

Smartstop is een snelgroeiend netwerk van snellaadpleinen en een 100% Belgische innovatie van Smappee. Het gebruikt de Smappee Ultra 240S snelladers, 100% lokale hernieuwbare energie, en is langs Belgische wegen te vinden. 

“EV-rijders kunnen bij Smartstop rekenen op voordelige tarieven dankzij ons slimme gebruik van energie en variabele tarieven,” zegt Stefan Grosjean, CEO van Smappee. “Onze AI-gebaseerde algoritmen optimaliseren het laden met goedkope energie door rekening te houden met day-ahead prijzen en weersvoorspellingen. Bij gebruik van batterijen slaan we goedkope energie op voor later gebruik tijdens dure momenten.”

Stefan Grosjean, CEO en Founder van Smappee.

Smartstop helpt ook bij het voorkomen van overbelasting van het Belgische elektriciteitsnet. “We kunnen het vermogen aanpassen of het laden verschuiven naar rustigere momenten, zonder dat de chauffeur op het moment van vertrek tekortkomt,” aldus Grosjean. “Smartstop toont Smappee’s inzet voor de energietransitie en onze voortrekkersrol als Belgische speler. We zijn op koers om tegen het einde van het jaar 50 Smartstops operationeel te hebben.”

Duurzaam en winstgevend

Voor de eigenaar van de site van het snellaadplein, Mike Lemahieu, was de keuze voor Smappee Smartstop vanzelfsprekend. Mike Lemahieu, CEO van Lemahieu Group, vertelt: "Als bedrijf zijn we een voortrekker in onze sector op het vlak van duurzaamheid, onder andere met onze windmolen in Gent, opvang van hemelwater met een capaciteit van meer dan één miljoen liter en 20.000 zonnepanelen op onze daken (goed voor 10 megawattpiek). De samenwerking met Smappee was voor ons een logische volgende stap. De overtollige zonne-energie wordt voortaan ingezet om wagens te laden. Zo draagt Lemahieu Group ook haar steentje bij en profiteren inwoners mee van onze zonne-energie. Bovendien hebben de laadpalen verschillende awards gewonnen en zien ze er heel mooi en strak uit; kortom, ze zijn een echte meerwaarde voor onze site.”

Troef voor Oostende

Het is de doelstelling van Vlaanderen om het laadnetwerk uit te breiden tot 35.000 laadpunten tegen 2025 waaronder ook ultrasnelle laadinfrastructuur om de 25 kilometer langs snelwegen en grote verkeersaders. “Dankzij initiatieven zoals Smappee Smartstop is deze doelstelling binnen handbereik”, aldus Bart Tommelein, burgemeester van Oostende. “Met de opening van dit snellaadplein zetten we een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst voor onze stad. Dit nieuwe laadplein biedt onze inwoners, lokale werknemers en toeristen de mogelijkheid om 24/7 sneller en efficiënter te laden. Zeker op toeristische plekken en in steden met veel mensen is er grote nood aan laadpalen, en Oostende is daar een perfect voorbeeld van. We weten dat zeventig procent van de mensen thuis zal laden, twintig procent op het werk, en de overige tien procent op plekken waar ze tijdelijk verblijven. De kust speelt hierin een cruciale rol. Met dit snellaadplein zetten we Oostende stevig op de kaart als pionier in duurzame mobiliteit."


Afbeeldingen

Beeldmateriaal van officiële opening van Smartstop Lemahieu Group Oostende kan je downloaden door op de onderstaande afbeeldingen te klikken.

Contact voor de pers

Delphine Van Hoecke

Delphine Van Hoecke

PR Consultant, Loud and Clear

Over Smappee

Smappee is een bekroond wereldwijd cleantechbedrijf dat zijn klanten energie en geld wil besparen door het energieverbruik te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren.

Het toekomstbestendige energiebeheersysteem van Smappee maakt gebruik van geavanceerde technologie om het real-time gebruik van elektriciteit, zonne-energie, gas en water te analyseren. Het systeem levert niet alleen een grote hoeveelheid zeer waardevolle, bruikbare gegevens tot op apparaatniveau, maar stelt gebruikers ook in staat hun energiestromen te controleren. Gebruikers kunnen overtollige zonne-energie naar grote verbruikers en batterijopslag leiden, waardoor de zelfvoorziening wordt geoptimaliseerd. Smappee speelt ook in op de toenemende elektrificatie van de mobiliteit en de daarmee gepaard gaande energieproblematiek met zijn slimme laadstations voor elektrische voertuigen. De afgelopen jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende speler in zijn vakgebied. Smappee is de perfecte match voor installateurs en energiedienstverleners die op zoek zijn naar toekomstbestendige energie-efficiënte producten en toepassingen.

Het bedrijf werd in 2012 opgericht door Stefan Grosjean en heeft zijn hoofdkwartier in een energieneutrale cleantech hub 'Snowball' in Harelbeke (België). Smappee heeft ook lokale vertegenwoordigingen doorheen Europa, de VS, Zuid-Afrika en Australië om de belangrijkste markten lokaal te bedienen. Meer info www.smappee.com

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft.