Veos zet bloed om in drinkbaar water met nieuwe zuiveringsinstallatie

Circulair productieproces zorgt voor 40% minder waterverbruik

Zwevezele, 9 mei 2023 – Veos, wereldwijde marktleider in hoogwaardige eiwitten voor voeding, investeert 2 miljoen euro in een waterzuiveringsinstallatie die dagelijks tot 150.000 liter water uit dierlijk bloed filtert tot drinkbaar water. Het bedrijf zal dankzij deze nieuwe zuiveringsinstallatie 40% minder grondwater gebruiken doordat ze het gefilterde water circulair inzet in haar productie. De investering kadert in de bredere groei- en duurzaamheidsdoelstellingen van Veos.

Investeren in groei en duurzaamheid

De toenemdende vraag naar hoogwaardige functionele eiwitten, maakte een uitbreiding van de productie bij Veos noodzakelijk. “We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk op een duurzame manier te ondernemen. Zo investeerden we al fors in zonnepanelen en warmtewisselaars”, vertelt Robert Slee, Co-CEO van Veos. “Ons productieproces vraagt echter heel wat water om de tanks te reinigen waarin het dierlijke bloed wordt opgeslagen. Tot nu toe gebruikten we uitsluitend grondwater dat we uit de buurt oppompten. Om onze duurzame ambities extra kracht bij te zetten en het grondwater op peil te houden, gingen we op zoek naar een alternatief om voortaan minder water op te pompen en toch over voldoende water te beschikken voor de uitbreiding van de productie.”

Van bloed naar drinkbaar water

Dat alternatief vond Veos in een nieuwe waterzuiveringsinstallatie die dagelijks zorgt voor 150.000 liter extra drinkbaar water afkomstig uit bloed. “Concreet gaan we tijdens het productieproces bloed indikken om het dan later vacuüm te gaan indrogen. Tijdens dat proces komt waterdamp vrij vanuit het bloed. Dat laten we condenseren tot het opnieuw water is. Dat water zal nu gezuiverd worden dankzij de nieuwe waterzuiveringsinstallatie zodat het circulair kan ingezet worden in het productieproces.”

 

Door water uit bloed te zuiveren, verbruiken we tot 40% minder grondwater, wat neerkomt op 45.000.000 liter water op jaarbasis. ​
- Robert Slee, CEO Veos

 

Wereldwijd maar lokaal verankerd

Met een jaarlijkse omzet van om en bij de 140 miljoen euro, 12 productiesites en 240 productie-installaties doet het bedrijf het erg goed. “In de toekomst willen we verder blijven groeien maar willen dit graag vanuit Zwevezele blijven doen”, zegt Robert. “Ikzelf en mijn familie zijn van Zwevezele, het bedrijf is hier al sinds 1974 en onze medewerkers zijn uit de buurt. We voelen ons hier thuis en zijn dan ook heel tevreden dat we op deze manier duurzaam kunnen uitbreiden. In het kader van die groei zijn we trouwens nog volop op zoek naar extra medewerkers.”


Vacatures zijn terug te vinden op de jobsite van Veos: https://jobs.veos.be/

Klik op de onderstaande afbeeldingen om ze te downloaden

Klik hier om de tekst van het persbericht te downloaden

DOCX - 69 Kb

 

Contact voor de pers

Delphine Van Hoecke

Delphine Van Hoecke

PR Consultant, Loud and Clear

Over Veos

Veos is een Belgisch productiebedrijf dat gespecialiseerd is in de verwerking van dierlijk bloed en collageen tot hoogwaardig eiwitpoeder dat gebruikt wordt in menselijke en dierlijke voeding. Het hoofdkwartier bevindt zich sinds de oprichting in 1974 in Zwevezele maar er zijn ook vestigingen in Frankrijk, Spanje, Polen en Brazilië. Veos is onderdeel van de Veos Group, die wereldwijd de nummer één is in Food Grade bloed eiwitten. Veos verdeelt zijn producten naar 85 landen verspreid over de hele wereld.

www.veos-group.com

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft.