Vlaamse dierenkliniek internationaal bekroond voor patiëntveiligheid.

Patiëntveiligheid in dierengeneeskunde wint aan belang in België nu huisdier volwaardig familielid is.

Oudenburg, 7 december 2022 – AniCura Dierenkliniek Causus uit Oudenburg is uitgeroepen tot winnaar van de AniCura APSIS All-Star Competitie. Deze internationale, interne wedstrijd bekroont initiatieven die de veiligheid van de dieren op lange termijn ten goede komen en waaruit andere dierenklinieken kunnen leren. Door het invoeren van een vernieuwde operatiefiche viel dierenkliniek Causus in de prijzen.

Veiliger opereren dankzij nieuwe operatiefiche

“We zijn heel trots dat onze maatregel om de veiligheid van onze patiënten te bewaken door andere AniCura dierenklinieken als baanbrekend wordt beschouwd”, aldus dierenartsassistente Margaux Willems van AniCura Dierenkliniek Causus.

“Onze nieuwe operatiefiche bestaat uit 3 onderdelen. Er is een onderdeel dat moet worden ingevuld voor de operatie, eentje voor de incisie en tot slot een onderdeel voor het verlaten van de operatiezaal. Zo vermijden we dat er zaken over het hoofd worden gezien. Is het dier nuchter? Heeft het dier een gekende allergie? Werd er al eens eerder een bloedonderzoek uitgevoerd en hoe waren de resultaten daarvan? Dergelijke info is zeer belangrijk en kan een grote rol spelen voor dieren die onder narcose worden gebracht voor een bepaalde ingreep. Vaak werd dit mondeling wel besproken maar door het invullen van de 3 onderdelen op het juiste moment wordt het maken van fouten praktisch onmogelijk.”

Het prijzengeld van €2.000 zal de dierenkliniek besteden aan alweer een nieuw inititatief dat bijdraagt tot de veiligheid van de dieren.

Patiëntveiligheid ook bij dieren steeds belangrijker

“Huisdieren worden tegenwoordig als volwaardige familieleden beschouwd”, vertelt Kelly Voordeckers van AniCura. “Baasjes vinden de gezondheid en de veiligheid van hun huisdier belangrijk en rekenen op de best mogelijke zorg. Dat juichen we bij AniCura natuurlijk alleen maar toe.

Via het AniCura Patient Safety Improvement System (APSIS) blijven we, net zoals in de humane zorg, investeren in een betere patiëntveiligheid. Dit eenvoudig systeem laat medewerkers toe snel de belangrijkste kenmerken van een medisch incident te registreren zodat collega’s eruit kunnen leren

- Kelly Voordeckers, AniCura

Het systematisch documenteren en leren van medische incidenten is iets waar de diergeneeskundige sector tot voor kort maar weinig ervaring mee had. “Doodzonde, want als medische incidenten niet doorgebriefd worden naar collega’s, dan riskeer je dat gelijkaardige incidenten zich in de toekomst herhalen. En het is niet makkelijk om je gemaakte fouten te delen met vele collega’s maar dankzij de open cultuur bij AniCura zijn onze dierenartsen meer dan bereid om dat te doen. Ze beseffen dat door samen te werken ze de diergeneeskunde van de toekomst mee vorm kunnen geven en naar een hoger niveau kunnen tillen. Met het organiseren van de AniCura APSIS All-Star Competitie wilden we naast de registratie van medische incidenten, onze medewerkers uitdagen om proactief met initiatieven te komen die de patiëntveiligheid ten goede komen. Met deze initiatieven kunnen we incidenten vermijden voordat ze zich voordoen.”, besluit Kelly Voordeckers.


Klik op de onderstaande afbeeldingen om deze te downloaden.

Over AniCura

AniCura is een familie van gerenommeerde dierenklinieken en dierenartsenpraktijken gespecialiseerd in diergeneeskundige zorg voor huisdieren. Geboren uit het idee dat het delen van middelen kansen biedt voor betere diergeneeskundige zorg, werd het bedrijf in 2011 opgericht als de eerste fusie van dierenklinieken voor kleine huisdieren in Scandinavië. Tegenwoordig is AniCura een rolmodel binnen gespecialiseerde diergeneeskundige zorg en een gewaardeerde partner voor eigenaren van huisdieren en verwijzende dierenartsen in heel Europa. 

AniCura biedt een breed scala aan hoogwaardige medische diensten op het gebied van preventieve en basisgezondheidszorg, evenals geavanceerde diagnostiek, interne geneeskunde, intensieve zorgen, chirurgie en orthopedie. AniCura biedt ook revalidatie, fysiotherapie en voedingsadviezen en biedt aangepaste huisdiervoeding en verzorgingsproducten aan. 

AniCura biedt moderne, hoogwaardige diergeneeskundige zorg voor huisdieren op meer dan 450 Europese locaties en creëert gemoedsrust voor eigenaren van huisdieren door uitstekende infrastructuur en patiëntveiligheid. Jaarlijks verzorgen de 11.000 gepassioneerde diergeneeskundige professionals van AniCura 3,6 miljoen huisdierpatiënten. AniCura is een vertrouwd opleidings- en verwijzingsorgaan. 

Sinds 2018 maakt AniCura deel uit van Mars Veterinary Health, een familiebedrijf gericht op diergeneeskundige zorg.

Bezoek onze website www.anicuragroup.com voor informatie over hoe AniCura werkt aan de toekomst van diergeneeskundige zorg. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft. 

Contact