Vybros Capital Partners, het kersverse fonds van een club gelijkgezinde ondernemers waaronder de Familie Vande Vyvere neemt het portfolio van Vybros Invest over.

Wortegem, 20 december 2023 - Vybros Invest, de private equity tak van de families Jean, Michel & Guy Vande Vyvere, heeft sinds 2016 een stevig portfolio opgebouwd. Vooral directe investeringen, maar ook co-investeringen en specifieke fondsposities maken deel uit van de portefeuille. Actief beheer, een constructieve hands-on attitude en ondernemerschap zijn er kernbegrippen. Het fonds heeft het tot nog toe heel goed gedaan en het team (zie insert 4) wil dit elan verderzetten. “Dit is nog maar het begin, het fonds is als een vliegwiel dat nu pas op toeren is aan het komen, de waarde ligt vóór ons!” Klinkt het unisono onder het team. Om het momentum te versterken en de impact te vergroten, werd het portfolio van Vybros Invest overgedragen aan Vybros Capital Partners, een permanent kapitaal fonds.

Vybros Capital Partners

Inmiddels sloten een 30-tal investeerders aan, waaronder stakeholders uit het voormalige Vybros Invest, alsook de eerder vernoemde nieuwe club ondernemers en family offices die elk minimum €2,5 miljoen investeerden. De identiteit van deze investeerders blijft vertrouwelijk.

“We zijn bijzonder opgetogen met het enthousiasme en de kwaliteit van onze investeerders. Naast kapitaal versterken ze het fonds met een indrukwekkend netwerk en inspirerende ondernemerservaring”, vertelt Guy Vande Vyvere, Managing Partner van Vybros Capital Partners. “Ons fonds staat voor groei en duurzame meerwaarde. Meerwaarde heeft vele facetten, naast lange termijn financiële performantie gaat er veel aandacht naar het uitbouwen van netwerk, versterken van know-how en het realiseren van persoonlijke ontwikkeling. Voor ons is investeren van nature uit een circulair gegeven. Vandaar de verwijzing naar een vliegwiel. Hierin zit onze passie.”

Ruimte voor extra kapitaal

Tot eind februari 2024 staat Vybros Capital Partners open voor bijkomend ervaren en geëngageerd kapitaal. Daarna wordt het fonds afgesloten voor een periode van 3 jaar. Na deze periode wordt een jaarlijkse private handelsronde georganiseerd.

"We streven naar een beheerd vermogen van €150 miljoen. Er kan nog maximum €25 miljoen bij. Dit beheerd vermogen zal toenemen naarmate we de portefeuillebedrijven doen groeien, verder optimaliseren en inkomsten recycleren", zegt Olivier Strobbe, partner bij Vybros Capital Partners. "Wat de investeerders betreft, geven we de voorkeur aan een laag aantal betekenisvolle investeerders. Een te groot netwerk verliest aan confidentialiteit en verbondenheid. Vertrouwen en een kwalitatieve wisselwerking is alles in onze wereld."

Één van de vele voordelen van dit fonds ten opzichte van klassieke private equity fondsen (insert 1) is dat investeerders bij aanvang weten in welke bedrijven ze investeren. De lopende transformatieprocessen worden besproken met de Adviesraad en het Investeringscomité. Deze tastbaarheid en transparantie biedt veel vertrouwen en betrokkenheid.

Portfolio in volle ontwikkeling

Vybros Capital Partners mikt op een meerderheidsbelang in gezonde BeNe kmo’s die actief zijn in één van 4 thematieken (insert 3). Het huidige investeringsportfolio bestaat uit 9 portfoliobedrijven met een EBITDA tussen de €1-7 miljoen en 4 fonds participaties. De bedrijven zullen samen met de portfoliopartners met dezelfde dynamiek als voorheen verder uitgebouwd worden. De allocatie aan andere private equity fondsen dient voor het verder versterken van het netwerk en het faciliteren van co-investeringen.

“Onze portfoliopartners zijn ondernemers met groeiambitie die een constructief partnership zoeken. Operationeel blijven ze aan het stuur van hun bedrijf”, aldus Guy Vande Vyvere. “Samen tillen we het bedrijf naar een hoger maturiteitsniveau en helpen de groeiambitie waar te maken via overnames, technologische transformaties, horizontale of verticale integraties, internationalisatie, … . Onze portfoliopartners kennen de sector door en door en zijn ervaren in het management van hun bedrijf. De complementariteit zit in het overzicht dat wij kunnen houden in combinatie met een leidraad voor groeimanagement (insert 2). Verder bieden wij uiteraard groeikapitaal en een professioneel netwerk aan.”

De transformatie van Vybros Invest naar Vybros Capital Partners gebeurde onder professionele begeleiding van Het Fiscaal Advieskantoor, Ace Law en de bancaire partners van Vybros nv. Het team (insert 4) van Vybros Capital Partners zal verder uitgebouwd worden met focus op nog meer aandacht voor de operationele verbetering van de portfoliobedrijven.


Klik op de onderstaande beelden om ze te downloaden

Bijlages:

VCP - Persbericht - Insert 1

DOCX - 40 Kb

VCP - Persbericht - Insert 2

DOCX - 282 Kb

VCP - Persbericht - Insert 3

DOCX - 190 Kb

VCP - Persbericht - Insert 4

DOCX - 1.1 Mb

Contact voor de pers:

Delphine Van Hoecke

Delphine Van Hoecke

PR Consultant, Loud and Clear

Guy Vande Vyvere

Guy Vande Vyvere

Vybros Capital Partners

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft. 

Contact