Waarschuwing voor Moederdag: giftige bloemen gevaar voor huisdieren

Lelies, Tulpen, Chrysanten, Azalea’s en Lelieltulpen niet voor de poes of de hond 

Zaventem, 10 mei 2024 - Met Moederdag om de hoek en de gebruikelijke verwennerij met bloemen, chocolade en knuffels in gedachten, waarschuwen de dierenartsen van AniCura voor een verborgen gevaar voor onze huisdieren. In prachtige Moederdagboeketten kunnen namelijk giftige bloemen zitten, zoals lelies, die zelfs bij contact met stuifmeel vergiftiging kunnen veroorzaken. Een vergiftiging kan dodelijk aflopen.

Als honden en katten giftige bloemen eten, kunnen ze ernstig ziek worden en zelfs spoedeisende medische zorg nodig hebben. Om Moederdag ook veilig en gezellig te houden voor onze huisdieren, is het belangrijk te weten welke bloemen beter vermeden kunnen worden in Moederdagboeketten. 

De spoedkliniek wordt niet alleen bemand door dierenartsen van binnen het AniCura-netwerk. Men kijkt daadwerkelijk over de praktijksgrenzen heen. Zo kan elke dierenarts ​ die bereid is, bijdragen en shifts doen en deel uitmaken van deze spoedkliniek.

De vijf meest populaire giftige bloemen zijn:

  1. Lelies: Mooie keuze voor Moederdag, maar zeer giftig voor katten. Kunnen ernstige nierproblemen veroorzaken van kleine hoeveelheden van elk onderdeel van de bloem, inclusief het water in de vaas. Honden kunnen last krijgen van maag-darmklachten.
  2. Tulpen: Populair voor Moederdagboeketten, maar kan bij huisdieren braken, diarree en ademhalingsproblemen veroorzaken.
  3. Chrysanten: Geliefd vanwege diversiteit en langdurige bloei, maar bevatten stoffen die maagklachten en diarree kunnen veroorzaken.
  4. Azalea's: Populaire Moederdagplanten, maar zeer giftig en kunnen leiden tot braken, diarree en zelfs coma.
  5. Lelietulpen: Hybride tulpensoorten die ernstige maag-darmklachten kunnen veroorzaken.

Moederdag blijkt opmerkelijk genoeg een drukke dag te zijn op de spoedafdeling vanwege huisdieren die bloemen hebben gegeten en vergiftigingsverschijnselen vertonen, zoals braken, diarree of abnormaal gedrag. Het is belangrijk bij het minste vermoeden van vergiftiging contact op te nemen met de dierenarts. Voor eigenaren van katten is het extra belangrijk om lelies te vermijden. Bestel of koop je een bosje bloemen voor je moeder en is er een kat in huis, dan is het advies om de giftige bloemen eruit te laten of alternatieve cadeaus te overwegen om ongelukken te voorkomen.


Perscontact:

Delphine Van Hoecke

Delphine Van Hoecke

PR Consultant, Loud and Clear

Lilian Doets

Lilian Doets

Communications Manager Anicura BeNe, Anicura

Over AniCura

AniCura is een familie van gerenommeerde dierenklinieken en dierenartsenpraktijken gespecialiseerd in diergeneeskundige zorg voor huisdieren. Geboren uit het idee dat het delen van middelen kansen biedt voor betere diergeneeskundige zorg, werd het bedrijf in 2011 opgericht als de eerste fusie van dierenklinieken voor kleine huisdieren in Scandinavië. Tegenwoordig is AniCura een rolmodel binnen gespecialiseerde diergeneeskundige zorg en een gewaardeerde partner voor eigenaren van huisdieren en verwijzende dierenartsen in heel Europa. 

AniCura biedt een breed scala aan hoogwaardige medische diensten op het gebied van preventieve en basisgezondheidszorg, evenals geavanceerde diagnostiek, interne geneeskunde, intensieve zorgen, chirurgie en orthopedie. AniCura biedt ook revalidatie, fysiotherapie en voedingsadviezen en biedt aangepaste huisdiervoeding en verzorgingsproducten aan. 

AniCura biedt moderne, hoogwaardige diergeneeskundige zorg voor huisdieren op meer dan 450 Europese locaties en creëert gemoedsrust voor eigenaren van huisdieren door uitstekende infrastructuur en patiëntveiligheid. Jaarlijks verzorgen de 11.000 gepassioneerde diergeneeskundige professionals van AniCura 4,5 miljoen huisdierpatiënten. AniCura is een vertrouwd opleidings- en verwijzingsorgaan. 

Sinds 2018 maakt AniCura deel uit van Mars Veterinary Health, een familiebedrijf gericht op diergeneeskundige zorg.

Bezoek onze website www.anicuragroup.com voor informatie over hoe AniCura werkt aan de toekomst van diergeneeskundige zorg. 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft.