Dierenartsen waarschuwen: humane medicatie kan ongewild gezondheid dier schaden.

Hormoonspray, cortisolzalf, paracetamol en aspirine risicovol voor huisdier.

Antwerpen, 21 september 2022 – Humane medicatie kan een grote impact hebben op de gezondheid en ontwikkeling van onze huisdieren. Klachten kunnen gaan van haaruitval, een opgezwollen buik en plasproblemen tot zelfs beenmergdepressie en bloedarmoede, met fatale gevolgen. AniCura, een vooraanstaand Europees netwerk van dierenartsen, wil dit onderbelicht probleem onder de aandacht brengen en baasjes bewust maken van de risico’s.

“We staan er niet altijd bij stil hoe nauw onze gezondheid verbonden is met die van ons huisdier.”, aldus Joris De Swert, dierenarts met expertise in urologie bij AniCura Dierenkliniek De Ark. “Helaas gebeurt het nog steeds dat we dieren over de vloer krijgen die getroffen zijn door bijwerkingen van humane medicatie. Baasjes lezen niet altijd de bijsluiter of onvoldoende en zijn zich niet bewust van de risico’s.”

Hormoonspray

Een sprekend voorbeeld is dat van de oestrogeenspray, een veelgebruikt middel door vrouwen met klachten gelinkt aan de menopauze. ​ “Recent kreeg collega Nicolien van Klaveren van AniCura MCD in Nederland een twee jaar oude chihuahua reu doorgestuurd van een andere dierenarts. Omdat het om een complex geval leek te gaan, werd onze hulp ingeroepen. Doordat we deel uitmaken van een netwerk zoals AniCura, konden we dit met experten in verschillende disciplines uit zowel Nederland als België overleggen en oplossen. Initieel dachten we aan een zeldzame geslachtsontwikkelingsstoornis maar verder onderzoek met gespecialiseerde apparatuur sloot dit uit.

De kaalheid van de hond, de micropenis en vergrootte voorhuid deed ons toen een verhoogd oestrogeengehalte (hyperoestrogenisme) vermoeden. De eigenares, die de hond al heeft sinds hij een puppy was, bleek inderdaad al enige tijd oestrogeenspray op haar arm te gebruiken waardoor het hondje tijdens zijn puberteit in aanraking kwam met oestrogenen. Hierdoor ontwikkelden de mannelijke geslachtsdelen niet en kreeg de hond na enkele maanden plasproblemen en daarenboven ook haaruitval. Deze chihuahua had geluk want zo’n langdurige blootstelling zou evengoed tot beenmergdepressie en bloedarmoede kunnen leiden met fatale gevolgen. Zonder de samenwerking tussen dierenartsen van verschillende locaties met elk hun eigen expertisegebied en apparatuur, zou dit dossier misschien niet opgelost zijn.”, aldus Joris De Swert.

Ook ‘alledaagse’ medicatie risicovol

Ook medicatie die mensen op regelmatige basis gebruiken, zijn niet onschuldig en kunnen onbedoelde gevolgen hebben. Joris De Swert: “Zo kennen we gevallen waarbij huisdieren in aanraking komen met cortisolzalf en verschijnselen krijgen van de ziekte van Cushing. Dat wil zeggen kaalheid, veel drinken en plassen, veel willen eten en een dikke buik. Ook paracetamol en aspirine worden wel eens door baasjes aan hun kat gegeven als pijnstilling maar is toxisch en mogelijks fataal voor de dieren. Veel van deze situaties kan je vermijden door de bijsluiter van de geneesmiddelen bij het eerste gebruik goed te lezen en er voorzichtig mee om te gaan zodat de dieren er niet mee in contact komen. Bij twijfel kan je ook steeds contact opnemen met je dierenarts. Baasjes moeten zich bewust zijn van de risico’s, niet enkel voor hun eigen gezondheid maar ook voor die van hun dier.”

Gezondheid mens en dier nauw verbonden

Er is nog heel wat sensibilisering nodig over de manier waarop mens en (huis)dier met elkaar verbonden zijn. Vorig jaar deed AniCura een eerste Belgisch huisdierenonderzoek. De cijfers toonden aan dat één derde van de Belgische kleine huisdieren het afgelopen jaar antibiotica werd toegediend. Dat cijfer ligt 4 keer hoger dan het streefdoel van AniCura wereldwijd. Nochtans is het risico op antibioticaresistentie bij huisdieren reëel. Die kan zelfs de humane geneeskunde beïnvloeden.

Door veelvuldig gebruik van antibiotica kunnen bacteriën resistent worden waardoor de antibiotica op den duur minder of niet meer werken wanneer het echt nodig is. Door direct en indirect contact (voedsel, water, leefomgeving) tussen mens en dier kunnen deze resistente bacteriën van dier naar mens overgaan en omgekeerd. AniCura zet zich al jaren in om het antibioticagebruik bij hun klinieken wereldwijd te beperken. Dit doen ze door opleiding en sensibilisering van de dierenartsen. Maar er is ook nood aan sensibilisering van baasjes en de maatschappij. 

 


Klik op de onderstaande afbeeldingen om ze te downloaden:

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft. 

Neem contact op met