Go Ocean versterkt innovatieve projecten voor Noordzeeherstel.

Go Ocean bundelt krachten met DEME in Blankenberge en met Ørsted en Van Oord’s initiatief Ocean Health in Vlissingen om verdwenen zeeleven terug te brengen met natuurinclusief design en nieuwe technieken.

Sarah Parent - CEO Go Ocean, Marc Huygens - Environmental Manager DEME, Marte Greefs - COO Go Ocean, Bram De Paepe - Project Manager DEME
Sarah Parent - CEO Go Ocean, Marc Huygens - Environmental Manager DEME, Marte Greefs - COO Go Ocean, Bram De Paepe - Project Manager DEME

Blankenberge (België), 29 mei 2024 - Vandaag markeert een belangrijke mijlpaal voor Go Ocean, de Belgische start-up die zich inzet voor oceaanherstel wereldwijd, met de lancering van twee innovatieve Noordzeeherstelprojecten. In Blankenberge bouwen ze met DEME aan een havendam voorzien van speciale bouwblokken en in Vlissingen (Nederland) gaan ze samen met Van Oord’s initiatief Ocean Health en Ørsted oesterstructuren plaatsen in windmolenparken. Beide projecten gebruiken natuurinclusief design en nieuwe technieken, gericht op het stimuleren van de biodiversiteit en het herstellen van mariene ecosystemen. Met deze twee projecten in hun aanbod maakt Go Ocean het voor iedereen mogelijk om, naast zeegrasherstel in Schotland, koraalherstel in Bali en mangroveherstel in Madagaskar, ook bij te dragen aan het herstel van onze eigen Noordzee

Onderzoek broodnodig

“In tegenstelling tot herbebossing staat oceaanherstel op vele vlakken nog in de kinderschoenen”, zegt Sarah Parent, CEO van Go Ocean. "We zijn dan ook heel trots dat we met Go Ocean deze twee Noordzeeprojecten kunnen ondersteunen. Beiden zijn experimentele pilots die letterlijk en figuurlijk de bouwstenen leggen voor het herstel van de ecosystemen in onze Noordzee en daarbuiten. Er is nog veel onderzoek nodig en we vinden het dan ook onze plicht om daar als organisatie onze schouders onder te zetten. Zowel bedrijven als particulieren kunnen de projecten via Go Ocean steunen. We blijven op een heel laagdrempelige manier natuurherstel aanbieden aan iedereen die daaraan mee wil werken."

Speciale bouwblokken voor mariene projecten

In samenwerking met DEME, dat reeds betrokken is in verschillende innovatieve projecten op en rond de Noordzee, wordt in Blankenberge een pilootproject gelanceerd waarbij minimum 50 speciaal ontwikkelde bouwstenen worden geïntegreerd in een nieuw te bouwen havendam. Marc Huygens, Environmental Manager bij DEME, verduidelijkt: "In de proefopstelling, die een onderdeel is van een complete maritieme constructie, gebruiken we speciale bouwblokken in de toplaag van golfbrekers. Hiermee willen we de voordelen van dit natuurinclusieve alternatief voor gewone betonblokken aantonen en bevestigen. De extra monitoring en units die Go Ocean al voorziet, geven ons niet alleen waardevolle inzichten in de complexe natuurlijke processen die leiden tot de ontwikkeling van biodiversiteit op deze constructie. Op lange termijn dragen ze ook bij aan een duidelijke waardering van de ecologische voordelen van deze natuurgebaseerde alternatieve oplossingen. Dat is cruciaal voor het gebruik van deze blokken in toekomstige waterbouwkundige projecten."

Dropbare oesterstructuren

In Vlissingen sluit Go Ocean aan bij de bestaande samenwerking tussen Ocean Health en Ørsted. Het project omvat het ontwerp, de installatie en monitoring van gemakkelijk hanteerbare dropbare oesterstructuren (Droppable Oyster Structures) in windpark Borssele 1&2.

“We kiezen bewust voor oesterd omdat dit een sleutelsoort is voor het lokale ecosysteem. Ze verbeteren de waterkwaliteit, en bieden habitat, voedsel en onderkomen aan vele diersoorten, waarmee ze zorgen voor een toename in soortenrijkdom. Het doel van dit project is het creëren van een zelfstartend oesterrif en onderzoeken of deze structuren op grote schaal kunnen bijdragen aan het bevorderen van biodiversiteit”, aldus Nienke Oostenbrink, Pilot Lead Ocean Health. “We plaatsen de structuren, die ontworpen en getest zijn voor gebruik in offshore windparken, aan de voet van de windmolens. Levende volwassen oesters zijn bevestigd aan de structuren, die het gebied zullen voorzien van oesterlarven. Deze larven ​ hechten zich aan harde substraten, zoals de stenen die aan de voet van de windmolens liggen, waar ze uitgroeien tot volwassen oesters. Naar verwachting zal zich over tijd op deze manier een oesterrif ontwikkelen. Door de aanwezigheid van harde substraten en afwezigheid van scheepvaart en andere menselijke activiteit zijn offshore windparken de ideale omgeving voor het herstel van oesterriffen.”

Bewustwordingscampagne met ambassadeur Wim Willaert

Om het grote publiek bewust te maken van de oceaanproblematiek, kan Go Ocean rekenen op de steun van ambassadeur, acteur Wim Willaert. Hij is te zien tijdens verschillende acties en in een mini-documentaire die Go Ocean vandaag lanceert om de oceaanproblematiek en de verschillende herstelprojecten toe te lichten.

Wim Willaert: "Ik ben zelf geboren en getogen in Nieuwpoort. De zee ligt me dus nauw aan het hart. Ik geloof heel sterk in kleine acties die samen een grote impact maken. Als we allemaal ons steentje bijdragen aan oceaanherstel, kunnen we de ecosystemen die we als mens hebben verwoest, misschien opnieuw laten groeien. Daar wordt niet enkel de oceaan maar wij als mensen allemaal beter van. Ik kan mij dan ook geen mooiere organisatie dan Go Ocean bedenken om ambassadeur van te zijn. Ze hebben mijn volledige support."

Ondertussen kan Go Ocean het eerste bedrijf dat meestapt in het Noordzeeherstel aankondigen. “Compass Group België twijfelde niet om letterlijk haar steentje bij te dragen aan Go Ocean om tot een stabiel ecosysteem te komen voor verbetering en herstel van de biodiversiteit in onze Noordzee. Dit past immers onze strategie om onze operationele behoeften in balans te brengen met acties voor biodiversiteitbehoud. Dat doen we onder andere ook door een verantwoord inkoopbeleid, vermindering van voedselverspilling en plant-based maaltijden”, aldus Wendy De Munter, Food & Sustainability manager BE en Sustainability coordinator LM.


Mini-documentaire
Via deze link kan je de mini-documentaire van Go Ocean over oceaanherstel en over de verschillende projecten downloaden.

Beeldmateriaal
Klik op onderstaande afbeeldingen om ze te downloaden

Meer info over de projecten van:
DEME rond de Noordzee via: www.deme-group.com
Ocean Health via: https://www.vanoord.com/nl/ocean-health/
Ørsted via: https://orsted.nl/over-orsted/duurzaam-energie-bedrijf

 

Contact voor de pers:

Delphine Van Hoecke

Delphine Van Hoecke

PR Consultant, Loud and Clear

Over Go Ocean

Go Ocean is een Belgische start-up, opgericht in 2023, die het herstel van kustlijnen en mariene ecosystemen wil ondersteunen en versnellen, de veerkracht van onze oceanen tegen bedreigingen zoals klimaatverandering wil bevorderen en habitats van zeedieren wil beschermen. Dat doen ze via het planten van koralen, zeegrassen en mangroves via lokale projecten en projecten in Indonesië en Afrika. Go Ocean maakt deel uit van de Go Family en werd opgericht door Sarah Parent, Marte Greefs en Tim Sterckx. In januari 2024 stapte het Belgische bedrijf RAFF Plastics met Caroline Van der Perre en Christophe Dehouck in als investeerder. Bezoek voor meer informatie www.goocean.be

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft. 

Neem contact op met