Hoe laat je je huisdier veilig meegenieten van de barbecue deze zomer?

AniCura deelt tips voor baasjes van honden en katten

Zaventem, 11 mei 2023 - Maak je je klaar om de grill aan te steken nu de zomer voor de deur staat? Vooraleer je met vuurkruiden strooit, sta dan even stil bij hoe je je barbecue huisdiervriendelijk kan maken. Want hoewel barbecues voor heel wat zomerplezier zorgen, zijn ze niet ongevaarlijk voor onze huisdieren. Denk maar aan brandwonden, satéstokjes, te vet en gekruid vlees, en zelfs giftige ingrediënten zoals uien. Maar geen paniek! AniCura, een toonaangevend Europees netwerk van dierenklinieken, deelt enkele tips om deze zomer veilig van je barbecue te genieten met huisdier.

Vermijd vet of gekruid voedsel

Laten we het eerst over het eten hebben.

"Vaak is het verleidelijk voor baasjes om hun dieren resten van tafel of van de barbecue te geven, maar deze kunnen erg schadelijk zijn voor hun gezondheid.” ​
- Femke Saelens, Dierenartsassistente bij AniCura Dierenkliniek De Vliet in Puurs

“Deze voedingsmiddelen behoren niet tot het gewoonlijke dieet van je huisdier waardoor ze braken, diarree of erger vb. een alvleesklierontsteking kunnen veroorzaken. Bovendien zijn sommige groenten zoals ui, prei, avocado en knoflook zelfs giftig voor je huisdier. Gezellig en lekker tafelen behoort tot onze cultuur. Onze huisdieren kennen dit niet, tenzij je het hen aanleert. Ze zullen wel eens komen snuffelen of kijken wat er zo lekker ruikt. Geef hier als baasje niet aan toe. Je doet er je huisdier geen plezier mee om ziek te worden.”

Veel vers water

Daarnaast zijn er ook de dranken. "Hoewel het aanlokkelijk lijkt om je huisdier hondenbier of speciale champagne te geven of een schijfje limoen of ijsblokjes toe te voegen aan hun water, is het niet aan te raden", vervolgt Saelens. “Deze zaken kunnen eveneens maag- en darmklachten veroorzaken. Honden en katten houden het daarom best gewoon bij water. Zorg zoals steeds -en zeker op warme dagen- voor voldoende vers water om je huisdier gehydrateerd te houden.”

Tips voor verfrissende, lekkere en veilige zomersnacks

Wil je je hond of kat toch een extraatje geven? Kies dan voor huisdiervriendelijke alternatieven en doe dit met mate. Enkele mogelijkheden zijn:

  • Groenten die je in beperkte mate kan geven, afgekookt en zonder additieven, zijn vb. erwten, snij- of sperziebonen, wortelen, maïs of een verfrissende komkommer.
  • Zelfgemaakte ijsjes met eetbare stokjes: Gebruik hiervoor natvoer of de gebruikelijke brokken en/of -snoepjes die je eerst laat weken in water alvorens je ze in de vriezer stopt. Je kan deze lekkernijen op een likmat leggen of in een speeltje steken voor een leuke, verfrissende snack.
    Let wel: spoel diepgevroren traktaties steeds even af onder water voordat je ze aan je huisdier geeft. Het grote temperatuurverschil kan tongletsels of maagklachten veroorzaken.
  • Is je huisdier enkel brokken gewoon? Wissel eens af met een blik natvoer. Deze zijn samengesteld op maat van je huisdier en het zal lijken alsof je hen het lekkerste stuk van de barbecue gaf.

Met deze tips geniet je deze zomer van een leuke en veilige barbecue met jouw viervoeters.


D

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft. 

Neem contact op met