Let op met Pasen: chocolade gevaarlijk voor huisdieren

Dierenartsen zien jaarlijks piek in aantal chocoladevergiftigingen

Zaventem, 4 april 2023 - Pasen staat voor de deur en daarmee ook de paaseierenraap met lekkere chocolade voor jong en oud. Maar de feestvreugde kan snel overschaduwd worden wanneer onze huisdieren ook van de chocolade smullen. Chocolade kan gevaarlijk zijn voor honden en katten, soms met onomkeerbare gevolgen. Jaarlijks zien de dierenartsen van AniCura een piek in het aantal chocoladevergiftigingen en andere incidenten tijdens de Paasperiode. Daarom waarschuwen ze baasjes voor de meest voorkomende risico’s voor huisdieren met Pasen.

Giftig voor honden en katten

“Elk jaar rond Pasen krijgen we tot 5 gevallen van huisdieren met chocoladevergiftiging in onze praktijk over de vloer”, vertelt Fanny Ortmans, Dierenarts bij AniCura Dierenkliniek ADK. "De ernst van de vergiftiging hangt af van de hoeveelheid theobromine, de stof die voor de bittere smaak zorgt, in de chocolade en het gewicht van het dier. Een eitje van 10 gram zal dus niet meteen een toxisch effect hebben maar je let er best op dat je dier niet nog meer chocolade eet. Ook dagelijks een kleine hoeveelheid chocolade kan zich opstapelen en leiden tot een vergiftiging."

"Wanneer een dier te veel chocolade at, zijn de symptomen zichtbaar na 1 tot 4 uur. De meest voorkomende symptomen zijn braken, diarree, hyperactiviteit, snelle hartslag, hoge bloeddruk, stuiptrekkingen maar soms ook de dood. ​
- Fanny Ortmans, Dierenarts bij AniCura Dierenkliniek ADK

Als je vermoedt dat je huisdier chocolade heeft gegeten, neem je best zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

Veel chocoladevergiftigingen gebeuren met Pasen door chocolade-eieren die in de tuin verstopt zijn of achterblijven en door de katten of honden gevonden en opgegeten worden. Ook chocolade die onbewaakt op tafel staat, is risicovol. “Het is belangrijk om te zorgen dat alle chocolade buiten het bereik van je huisdieren blijft”, zegt Fanny. “Wil je je viervoeter toch mee laten genieten, koop dan een aangepast snoepje speciaal voor dieren.”

Denk ook aan decoratie en bloemen

Heel wat baasjes verfraaien met Pasen ook hun huis met verschillende accessoires zoals versierde paastakken, knuffelkonijnen of bloemstukken. Ook die kunnen een veiligheidsrisico vormen voor hun huisdieren. “Honden en katten verkennen hun omgeving door te snuffelen en eten op wat er om hen heen is. Versieringen zoals slingers, linten en kleine speeltjes of decoratieve voorwerpen kunnen gemakkelijk worden ingeslikt en leiden tot verstikking of obstructie van de luchtwegen”, zegt Fanny Ortmans.

“Tenslotte zijn sommige seizoensplanten zoals tulpen en narcissen zeer giftig zijn voor honden en katten. Aan deze bloemen likken of ze opeten, kan bij katten en honden mond- en keelirritatie, braken of buikpijn veroorzaken. Bij de meest giftige delen van de plant, zoals de bol, dan kan dat zelfs leiden tot hart- en ademhalingsproblemen. Let dus op met bloemen op tafel of in de tuin en kies voor andere mooie voorjaarsbloeiers”, besluit de dierenarts.


 

Over AniCura

AniCura is een familie van gerenommeerde dierenklinieken en dierenartsenpraktijken gespecialiseerd in diergeneeskundige zorg voor huisdieren. Geboren uit het idee dat het delen van middelen kansen biedt voor betere diergeneeskundige zorg, werd het bedrijf in 2011 opgericht als de eerste fusie van dierenklinieken voor kleine huisdieren in Scandinavië. Tegenwoordig is AniCura een rolmodel binnen gespecialiseerde diergeneeskundige zorg en een gewaardeerde partner voor eigenaren van huisdieren en verwijzende dierenartsen in heel Europa. 

AniCura biedt een breed scala aan hoogwaardige medische diensten op het gebied van preventieve en basisgezondheidszorg, evenals geavanceerde diagnostiek, interne geneeskunde, intensieve zorgen, chirurgie en orthopedie. AniCura biedt ook revalidatie, fysiotherapie en voedingsadviezen en biedt aangepaste huisdiervoeding en verzorgingsproducten aan. 

AniCura biedt moderne, hoogwaardige diergeneeskundige zorg voor huisdieren op meer dan 450 Europese locaties en creëert gemoedsrust voor eigenaren van huisdieren door uitstekende infrastructuur en patiëntveiligheid. Jaarlijks verzorgen de 11.000 gepassioneerde diergeneeskundige professionals van AniCura 3,6 miljoen huisdierpatiënten. AniCura is een vertrouwd opleidings- en verwijzingsorgaan. 

Sinds 2018 maakt AniCura deel uit van Mars Veterinary Health, een familiebedrijf gericht op diergeneeskundige zorg.

Bezoek onze website www.anicuragroup.comwww.anicuragroup.com voor informatie over hoe AniCura werkt aan de toekomst van diergeneeskundige zorg. 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft.