Retopia, ’s werelds grootste veiling voor de natuur gaat van start

3 op de 4 vermogende Belgen schenkt minstens één keer per jaar aan goed doel

Sint-Martens-Latem, 17 november 2022 – Vandaag lanceert de Belgische herbebossingsaccelerator Go Forest de cijfers van hun exploratief onderzoek naar de investeringszin van vermogende Belgen in goede doelen. Daaruit blijkt dat 75% onder hen minimum een keer per jaar doneert aan het goede doel. De beslissing om een goed doel te steunen gebeurt op basis van de transparantie, impact en betrouwbaarheid van de organisatie. Aanleiding voor het onderzoek is de start van Retopia, een partnership tussen Go Forest, Belgisch kunstenaar Arne Quinze en klimaatadviesbureau South Pole. Het project zal via verschillende acties, waaronder ’s werelds grootste veiling voor de natuur, geld inzamelen om het Atlantische Woud in Brazilië aanzienlijk te herstellen.

Het Atlantische Woud is, naast het Amazonewoud, het belangrijkste ecosysteem van onze planeet. Ontbossing reduceerde het echter tot minder dan 15% van zijn oorspronkelijke bedekking. Toch blijft het een van de belangrijkste hotspots voor biodiversiteit. Het herbergt naar schatting 2.420 gewervelde soorten en 13.000 boomsoorten, 18% van alle boomsoorten op aarde, waarvan de helft enkel daar voorkomt. Daarnaast zorgt het voor 80% van het BBP in Brazilië en voorziet het meer dan 125 miljoen mensen van water. Ook São Paulo, met zijn 22 miljoen inwoners, ligt in dit bioom.

Het ultieme doel: 8,18 miljoen hectare nieuwe bomen

Idealiter kan Retopia 8,18 miljoen hectare nieuwe bomen aanplanten. Zo zou het Atlantisch bos groeien tot ongeveer 34% en als ‘hersteld’ beschouwd kunnen worden. “Laten we eerlijk zijn: onze ambities zijn enorm. Maar ze zijn cruciaal om het Atlantische Woud te redden”, vertelt Sarah Parent, CEO en Co-founder van Go Forest. “Het belangrijkste doel van Retopia is het creëren van boscorridors die versnipperde gebieden met elkaar verbinden. Onderzoek toont aan dat het behoud van 30-40% van het bos op kritieke punten al voldoende zou zijn om de overlevingskansen van bedreigde soorten te vergroten. We werken dus toe naar een ideale corridorkaart waarin het bos weer één wordt in en de natuur weer vrij kan groeien, zoals vroeger, ten gunste van de plaatselijke bevolking, fauna en flora.”

40% doneert via onderneming

Retopia’s succes hangt af van investeringen in activiteiten, waaronder ’s werelds grootste veiling voor de natuur die binnenkort georganiseerd wordt in Brazilië. Maar hoe zit het met de investeringszin van vermogende Belgen in goede doelen? Goed, zo blijkt uit hun onderzoek want 3 op de 4 doneert meer dan één keer per jaar. Daarvan kiest 60% een jaarlijks vast bedrag en 40% kiest ad hoc goede doelen om te steunen. Donaties gebeuren grotendeels privé maar ook 40% via hun onderneming omdat financiële middelen zo het meest impact kunnen maken. Daarnaast speelt ook het fiscaal voordeel een rol in deze keuze.

Verder toont het onderzoek aan dat donaties niet echt gepland worden maar vooral gebeuren op basis van de transparantie over de besteding van de fondsen, de betrouwbaarheid van de betrokken personen en de impact aan de hand van duidelijke communicatie ​ over de resultaten van een goed doel. Hoe groter het inkomen van de ondervraagden, hoe meer belang men aan deze factoren hecht en vooral de persoon achter de organisatie wil kennen.

De eerste Retopians gekend

Retopia mikt op een internationaal publiek en dat weerspiegelt zich in de eerste Retopians. De eerste Retopian is Arne Quinze, de Belgische kunstenaar wiens werk gedreven is door de kracht van de natuur en Brazilië zijn tweede thuis noemt. “Ik probeer mensen de schoonheid én diversiteit van de natuur te laten zien, zodat ze beseffen dat we alles moeten doen om haar te behouden. We moeten nu iets doen. Via Retopia wil ik onder ieders aandacht brengen dat de toekomst van onze planeet onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is. De natuur kent geen grenzen", aldus Arne Quinze. ​

ARNE QUINZE, belgische artiest en Retopian
ARNE QUINZE, belgische artiest en Retopian

Vervolgens is er Vlaamse weervrouw Jill Peeters die mee het project ondersteunt. En ook de eerste Retopians vanuit bedrijfshoek, zoals Geberit en AGFA, tekenden al in voor het project. 

 


Meer info over Retopia

Iedereen kan vanaf nu bijdragen tot Retopia en Retopian worden via www.retopia.world

Waar gaan de donaties naartoe? Bijna 70% van de donaties gaat rechtstreeks naar herbebossingsactiviteiten, ongeveer 15% gaat naar technologie voor transparantie en communicatie, en de resterende 15% dekt de overheadkosten, inclusief monitoringactiviteiten.

 

Klik op de onderstaande afbeeldingen om ze te downloaden

 

Over Arne Quinze ​

Arne Quinze is een Belgische hedendaagse kunstenaar, schilder en beeldhouwer. Zijn werk gaat van kleine tekeningen en schilderijen en middelgrote sculpturen tot massieve installaties. Quinze is geboren in België en woont en werkt momenteel in Sint-Martens-Latem, een stad in de buurt van de Belgische stad Gent. Zijn vroege carrière in de jaren tachtig was als graffitikunstenaar. Hij stelde altijd de rol van onze steden in vraag en begon zijn zoektocht om van steden openluchtmusea te maken. Zijn werk evolueerde snel van Street Art naar Public Art met terugkerende thema's als sociale interactie, verstedelijking en diversiteit.

Arne's wereld wordt gedreven door de kracht van de natuur. Sinds zijn geboorte in 1971 is de mens erin geslaagd een derde van de bestaande fauna en flora te vernietigen. Als kunstenaar beschouwt hij het als zijn plicht om met kunst op te roepen tot een beter evenwicht tussen cultuur en natuur door de prachtige kracht van de natuur en haar mooie kwetsbaarheid te tonen; hij probeert een gesprek op gang te brengen dat de manier waarop we over de natuur denken zal veranderen; hij inspireert samenlevingen om de natuur weer een plaats in ons leven te geven. Zijn tuin is zijn laboratorium van inspiratie geworden, waar hij en zijn team de dagelijkse evolutie van de natuur onderzoeken en proberen de betoverende diversiteit ervan vast te leggen, om ze terug te brengen in ons leven en onze steden.

 

Over Go Forest

Go Forest is een jong bedrijf, opgericht door Sarah Parent & Antoine Geerinckx in 2020, met een boomplant- en planeetreddende missie en werkt samen met structurele partners die al zo'n 15 jaar aan herbebossing werken. Go Forest organiseert projecten rond herbebossing, agrobosbouw en mangroveaanplant in een 15-tal landen. Zij voorzien onze planeet dus niet alleen van nieuwe bomen, maar zorgen er ook voor dat de juiste bomen in de juiste regio's groeien en onderhouden worden. Op die manier ondersteunen de bomen lokale gemeenschappen in hun levensonderhoud en creëren ze extra banen. Go Forest maakt sinds februari 2022 deel uit van de Zuidpoolgroep

 

Over South Pole

Sinds 2006 ontwikkelt en implementeert South Pole uitgebreide emissiereductieprojecten en -strategieën die klimaatactie omzetten in zakelijke kansen op lange termijn voor bedrijven, overheden en organisaties over de hele wereld. Ze helpen bij het realiseren van diepgaande decarbonisatiepaden in verschillende sectoren, gebaseerd op een grondig begrip van de klimaatrisico's en -kansen in specifieke sectoren, en op de hoogste emissiereductienormen. Zij hebben meer dan 700 klimaatprojecten in hun portefeuille, zijn actief op 6 continenten, met meer dan 1000 werknemers.

 


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft. 

Neem contact op met