Vlaams-Nederlandse samenwerking versnelt duurzame innovatie om klimaatdoelstellingen te behalen.

Interreg project ConnectSME zet 29 succesvolle cleantech innovaties op weg voor marktintroductie.

Harelbeke, 28 juni 2023 – Tijdens de demonstratiebeurs van het grensoverschrijdend project ConnectSME, gericht op het versnellen van cleantech innovatie in de grensregio Vlaanderen en Nederland, werden 29 succesvolle technologieën voorgesteld die kunnen bijdragen tot het behalen van de gezamenlijke klimaatdoelstellingen. De producten zijn zowel voor particulier als zakelijk gebruik en gaan van batterijopslag tot waterbesparing en van slimme laadoplossingen voor EV’s tot toegankelijke windturbines.

Vallei des Doods overbruggen

Onderzoek toont aan dat technologische innovatie nood heeft aan een fysieke demonstratie- en testomgeving, die de ​ reële markt weerspiegelen.

Proeftuinen spelen hierin een belangrijke rol en dragen bij aan het overbruggen van de beruchte 'Vallei des Doods’ die veel startups tegenkomen. Zij testen nieuwe concepten, producten of innovaties op een laagdrempelige manier. Werkt een idee niet, dan kan het vroeg in het ontwikkelingsproces aangepast of verworpen worden zonder veel tijd, geld en middelen te verspillen. 

Via het project ConnectSME linkte de Vlaamse speerpuntcluster Flux50 en haar Nederlandse evenknie Cleantech Delta, beloftevolle bedrijven uit Vlaanderen en Nederland met zes proeftuinen die sterk inzetten op duurzame ontwikkeling: De Thorsite (VITO), Snowball en Green Energy Park in Vlaanderen, The Green Village (TU Delft), Future Energy Lab Metalot (TU Eindhoven) en Brainport Smart District in Nederland.

Vlaams-Nederlandse cleantech innovaties

In totaal kregen 29 bedrijven advies waarvan er 14 doorstroomden voor verdere praktijktesten. Elke proeftuin bracht diverse relevante stakeholders samen, zowel industrie, wetenschap, overheid als de eindgebruiker. Dankzij de grensoverschrijdende samenwerking, verbeterde het ConnectSME-project de marktintroductiekansen van innovatieve technologieën in de grensregio Vlaanderen-Nederland.

Alle technologieën werden tijdens een demonstratiebeurs bij Proeftuin Snowball in Harelbeke voorgesteld. Zes opvallende technologieën werden er gedemonstreerd en toegelicht:

1. Aquabattery: Een zoutwaterbatterij die met alledaagse grondstoffen hernieuwbare energie opslaat.

2. Streetplug: Een ondergronds netwerk van oplaadstations voor stedelijke gebieden en gemeenten.

3. Extraqt: Technologie die op basis van een digital twin van een waterinstallatie of -systeem het potentieel van aquathermische energie berekent.

4. E-rs: Geoptimaliseerde en gedeelde oplaadoplossingen voor bewoners van sociale woonwijken.

5. Heau: Technologie die warmte opslaat van een douche en afgeeft bij de start van de volgende douche, wat leidt tot waterbesparing.

6. Airturb: een compacte verticale windasturbine gericht op de particuliere & commerciële markt.


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Loud and Clear newsroom

Loud and Clear is een PR- en contentbureau opgericht in 2020 gericht naar B2B-bedrijven met focus op technologie, industrie, innovatie en duurzaamheid. We helpen hen om te connecteren met hun doelgroep. Door het juist imago op te bouwen met krachtige PR en waardevolle content. Geen one size fits all maar een aanpak op maat, voor meer impact en resultaat. Dat doen we vanuit de overtuiging dat elke onderneming, klein en groot, een waardevol verhaal te vertellen heeft.